50Plus helemaal klaar met partijleider Liane den Haan

50Plus-leider Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus 50Plus-leider Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus

Het hoofdbestuur van 50Plus is helemaal klaar met partijleider Liane den Haan. Vandaag bracht het partijbestuur een verklaring naar buiten, waarin gesproken wordt over een ‘volstrekt onwerkbare situatie’. Een definitieve breuk lijkt zelfs aanstaande te zijn. 

Het is weer eens hommeles bij 50Plus. Het partijbestuur heeft het helemaal gehad met fractievoorzitter Liane den Haan. Volgens de bestuursleden is er sinds haar aantreden ‘een volstrekt onwerkbare situatie ontstaan’. Het is echter niet de eerste keer dat de ouderenpartij gebukt gaat onder interne intriges. De partij van oprichter Jan Nagel kampt al langere tijd met hevige ruzies.

Zo maakte toenmalig partijvoorzitter Geert Dales vorig jaar kenbaar het liefst alle Kamerleden te willen vervangen, behalve toenmalig fractievoorzitter Henk Krol. Deze openbaring werd Dales niet in dank afgenomen. Daarnaast lag hij overhoop met partijoprichter Jan Nagel. Krol ondernam op zijn beurt nog een aantal lijmpogingen, maar die bleken geen effect te hebben.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Uiteindelijk besloot Henk Krol 50Plus definitief de rug toe te keren. Hij besloot een nieuwe partij op te richten en nam zijn Kamerzetel mee. In zijn afscheidsbrief haalde Krol hard uit naar zijn voormalige partij. Volgens hem zouden er te veel “ego’s” en “baantjesjagers” binnen 50Plus zitten. Als klap op de vuurpijl hekelde Krol de partijstructuur, met alle rompslomp die daarbij hoorde. “Daar wil ik niet langer bij horen. En als ik jullie was zou ik dat ook niet langer willen”, schreef hij in zijn afscheidsbrief.

Na het veelbewogen vertrek van Henk Krol werd uiteindelijk Liane den Haan aangesteld als nieuwe lijsttrekker. Zij moest de kar trekken tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en 50Plus in rustiger vaarwater zien te krijgen. In die opzet is Den Haan allerminst geslaagd.

De nieuwe lijsttrekker lag namelijk binnen no time overhoop met Ellen Verkoelen, de toenmalige nummer drie op de kandidatenlijst. Volgens Verkoelen zouden de standpunten van Liane den Haan omtrent pensioenen en AOW, niet stroken met het partijprogramma van 50Plus.

Er werd dan ook regelmatig geruzied in de WhatsApp-groep van 50Plus, waar de gehele top tien van de partij in zat. Het partijbestuur besloot deze WhatsApp-groep zelfs te verwijderen. Uiteindelijk werd deze beslissing weer teruggedraaid, met als voorwaarde dat het geruzie voor eens en altijd afgelopen moest zijn. Deze WhatsApp-groep werd februari echter opnieuw opgeheven, omdat de partij weer in oude gewoontes was gevallen.

Het conflict tussen Liane den Haan en Ellen Verkoelen naderde het kookpunt tijdens de afgelopen verkiezingen. Tijdens een interview met NPO Radio 1 riep Den Haan haar eigen nummer drie op om zich terug te trekken. “Ik ga ervan uit dat als de nummer drie heel veel moeite heeft met ons verkiezingsprogramma en met de lijsttrekker, dat zij zichzelf terugtrekt. Dit is niet meer houdbaar. Als je je niet kunt conformeren aan het programma, wat in overweldigende meerderheid door de leden is vastgesteld, dan moet je jezelf terugtrekken.”

De twee kemphanen schenen zelfs niet eens meer met elkaar te praten. Het voortdurende geruzie had daarbij een negatief effect op de peilingen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zakte de ouderenpartij van de vier zetels die ze in handen hadden, naar slechts één schamele Kamerzetel. In sommige peilingen stond de partij zelfs op nul Kamerzetels. Na 17 maart bleek echter dat 50Plus er alsnog in geslaagd was om een Kamerzetel te bemachtigen.

Daarmee was de kous echter niet af. Het hoofdbestuur heeft namelijk vandaag een verklaring gepubliceerd waarin ze stellen dat er een ‘onwerkbare situatie’ is ontstaan, sinds het aantreden van Liane den Haan. Volgens het bestuur zou Den Haan zelfs meermaals gedreigd hebben om de verkiezingscampagne stil te leggen. “Het hoofdbestuur kon kiezen tussen een nieuwe en publicitair funeste rel of zich grotendeels bij haar wensen neerleggen”, zo tikt het Algemeen Dagblad op uit het statement.

Het hoofdbestuur verwijt Den Haan nu zelfs dat ze de koers van de partij wilde omgooien tijdens de gesprekken met de verkenners, zonder overleg met haar eigen partijbestuur daarover te plegen. “Wij zijn progressief midden, dat waren we niet. 50Plus was soms richting FvD/PVV, zo zit ik totaal niet in de wedstrijd, kom van D66, dus heb ik bijgestuurd”, zo viel er te lezen uit de openbaar gemaakte gespreksverslagen”, zo stond te lezen in het geopenbaarde gespreksverslag.

Het moge duidelijk zijn dat Liane den Haan en het partijbestuur op ramkoers liggen. Een definitieve scheiding lijkt onafwendbaar. Eind maart zou de fractievoorzitter in een brief geschreven hebben ‘onder geen beding samen te willen werken met het huidige partijbestuur’. Op 8 mei staat echter een partijcongres op het programma. Tijdens dat congres zal duidelijk worden of het partijbestuur opnieuw wordt herkozen. Als dat het geval is, zou Den Haan weggaan. “Ik zal na 8 mei bepalen wat te doen.”

Inmiddels heeft Liane den Haan gereageerd op de verklaring van 50Plus. Ze heeft geen goed woord over voor de handelswijze van haar eigen partijbestuur. “Zo ga je niet met elkaar om. Maar het is helaas wel de partijcultuur die ik bij 50Plus heb aangetroffen en waar de partij al jaren om bekend staat. Ik herken me totaal niet in deze aantijgingen”, zo tikt het AD op.

Het is bijna jammer dat uitgerekend deze partij erin geslaagd is een Kamerzetel te bemachtigen. 50Plus doet absoluut geen recht aan de bijna 70.000 kiezers die hebben besloten hun stem aan deze rommelpartij te geven.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook