8,5 procent van briefstemmen in Bernheze ongeldig verklaard

Minister Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/EersteKamer Minister Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/EersteKamer

Het briefstemmen in Nederland gaat nog niet van een leien dakje. Het demissionaire kabinet heeft besloten dat ook 70-plussers hun stem per post mogen uitbrengen. Vandaag hebben de eerste stemlokalen hun deuren geopend. Vorige week werd echter duidelijk dat 2,5 procent van de uitgebrachte briefstemmen ongeldig zijn verklaard. Vandaag dient het volgende fiasco zich alweer aan. De gemeente Bernheze laat weten dat 8,5 procent van de uitgebrachte stemmen ongeldig zijn verklaard. Normaliter ligt dit percentage op 0,3 procent.

Ondanks het coronavirus heeft het demissionaire kabinet besloten dat de Tweede Kamerverkiezingen van deze week, gewoon plaats kunnen vinden. Wel zijn er de nodige maatregelen doorgevoerd. Zo zijn sommige stemlokalen vandaag al geopend en mogen alle 70-plussers per brief stemmen. Met deze maatregelen wil het demissionaire kabinet ervoor zorgen dat iedereen op een veilige manier zijn of haar stem kan uitbrengen.

Al snel werd duidelijk dat het stemmen per brief voor een grote groep mensen de nodige voeten in de aarde had. Zo werd er voor de verkiezingen een experiment in Den Haag georganiseerd. Een groep mensen mocht tijdens deze proef per post stemmen. De conclusie van dat experiment was zorgwekkend. Meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen zouden tijdens de echte verkiezingen ongeldig worden verklaard.

Desondanks besloot het demissionaire kabinet toch dat alle 70-plussers per brief hun stem mogen uitbrengen. Vorige week werd echter duidelijk dat 2,5 procent van de tot dan toe uitgebrachte briefstemmen al ongeldig waren verklaard. Van de 400.000 poststemmen zouden in totaal 10.000 stemmen niet worden meegnomen in de einduitslag.

Op verschillende plekken in Nederland dreigt het stemmen per post volledig in de soep te lopen. Zo laat de gemeente Bernheze vandaag weten dat al 8,5 procent van de uitgebrachte stemmen ongeldig zijn verklaard. En dat terwijl normaal gesproken dit percentage op slechts 0,3 procent ligt. Een ongekende stijging van stemmen die niet meer zullen meetellen in de einduitslag van woensdagavond.

Hoe verdrietig deze situatie ook is, de gemeente Bernheze kan niets meer veranderen aan de ongeldige verklaarde stemmen. “Het is gewoon zonde want zo gaan heel veel stemmen verloren”, zegt de voorzitter van het stembureau tegen de NOS. “Maar we volgen de instructie van het ministerie. Die kunnen we niet op eigen houtje veranderen.”

Toen bekend werd dat het demissionaire kabinet ook alle 70-plussers het recht gaf om per brief te stemmen, sprong de Partij voor de Dieren op de barricade. De partij van Esther Ouwehand merkte op dat er meer groepen kwetsbaar zijn voor het coronavirus, dan enkel 70-plussers. Ook deze groep wil hun stem in alle veiligheid kunnen uitbrengen. De PvdD stapte zelfs naar de rechter. De beslissing van het kabinet zou volgens hen het gelijkheidsbeginsel aantasten.

De rechtbank ging echter niet mee in deze redenering en oordeelde dat het demissionaire kabinet deze beslissing in stand mocht houden. Met huidige cijfers in het achterhoofd is dat maar goed ook. De veiligheid van een ieder staat uiteraard voorop. Maar aangezien de problemen omtrent briefstemmen groter blijken dan vooraf werd gedacht, is het maar goed dat slechts een beperkt deel van de bevolking dit recht toegekend heeft gekregen. Anders zouden deze verkiezingen weleens op een fiasco uitgedraaid kunnen zijn.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook