Aantekeningen verkenners:PVV afhechten’

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

De Tweede Kamer staat te popelen om voormalig verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren het vuur aan de schenen te leggen, over de uitgelekte aantekeningen van D66’er Kajsa Ollongren. Echter heeft de Tweede Kamer nog niet alle benodigde stukken en notities ontvangen. Wel werd uit de voorlopige stukken duidelijk dat VVD en D66 de PVV van Geert Wilders links willen laten liggen.

Vorige week beging demissionair minister en tevens oud-verkenner Kajsa Ollongren een kapitale blunder. Terwijl ze halsoverkop het Binnenhof verliet, werd ze gefotografeerd door verschillende persfotografen. ANP-fotograaf Bart Maat slaagde erin een kiekje van de D66-minister te nemen. Op de foto waren documenten over de kabinetsformatie te zien. Deze foto werd al snel uitvergroot in de media.

Het bleek om belangrijke aantekeningen omtrent de kabinetsformatie te gaan. ‘Linkse partijen houden elkaar niet vast’ en ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, waren van het document af te lezen. Deze fotoblunder ontaardde in een ongekende rel. Vooral de tekst over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zorgde voor veel ophef. Nog dezelfde dag besloten Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren te vertrekken als verkenners.

Andere politieke kopstukken gingen echter niet akkoord met slechts een vertrek. Ze wilden tekst en uitleg over de uitgelekte aantekeningen. PVV-leider Geert Wilders besloot een debat aan te vragen met de voormalige verkenners. Zijn verzoek kon al snel op brede steun van de Tweede Kamer rekenen.

Vandaag kwam de nieuwe Tweede Kamer voor het eerst sinds de verkiezingen weer bij elkaar. Ze werden door Kamervoorzitter Khadija Arib officieel beëdigd. Na deze ceremonie mocht oppositieleider Geert Wilders als eerste het spreekgestoelte van de Tweede Kamer bestijgen. Voordat het debat met de voormalige verkenners zou worden afgetrapt, wilde hij alle formatiestukken inzien. Ook dit voorstel kon rekenen op een ruime Kamermeerderheid.

Het grootste deel van deze stukken zijn inmiddels openbaar gemaakt. Het Algemeen dagblad is erin geslaagd deze notities te bemachtigen. Op een van de pagina’s was de tekst ‘PVV: afhechten’ te vinden. Dat wil zoveel zeggen als ‘hoofdstuk PVV afsluiten’. Niet vreemd natuurlijk, aangezien de twee grootste partijen van Nederland de PVV van Geert Wilders op voorhand al hadden uitgesloten.

Een ander opvallend feitje is het punt over de linkse partijen. Uit de aantekeningen van de voormalige verkenners blijkt dat het GroenLinks van Jesse Klaver ‘wel wil’ als het gaat over toetreding tot een nieuw kabinet. En dat terwijl de klimaatpartij in het verleden aangaf niet in een nieuw kabinet te stappen zonder een andere linkse partij, het liefst met de PvdA. Klaver lijkt dit voornemen nu al overboord gekieperd te hebben.

Nog een merkwaardig feit is dat het AD meldt dat de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt nergens in de stukken te lezen is. En dat terwijl juist deze kwestie de meeste vragen en ophef hebben opgewekt.

Daarnaast is het overigens een gotspe dat nog niet alle stukken en notities bij de Tweede Kamer terecht zijn gekomen. Deze slepende kwestie speelt al meer dan een week. Er was dus genoeg tijd voor de voormalige verkenners om hun zaakjes voor vandaag op orde te hebben. Als dit werd bedoeld met ‘nieuw leiderschap’, dan kunnen we onze borst alvast natmaken voor de aankomende vier jaar.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.