ABN Amro krijgt forse boete van 480 miljoen euro

Gerrit Zalm. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal Gerrit Zalm. Bron: Screenshot YouTube/Tweede Kamer der Staten-Generaal

ABN Amro en het Openbaar Ministerie (OM) zijn een schikking van 480 miljoen euro met elkaar overeengekomen. Volgens het OM heeft de bank te weinig gedaan om witwaspraktijken tegen te gaan. Ook heeft het Openbaar Ministerie aangekondigd de rol van drie voormalige bestuurders te onderzoeken, onder wie voormalig VVD-bewindsman Gerrit Zalm. Op moment van schrijven was dat nieuws echter nog niet officieel bevestigd. 

Het is alle hens aan dek bij ABN Amro. Het Openbaar Ministerie en de bank zijn een schikkingsvoorstel overeengekomen ter waarde van 480 miljoen euro. Volgens het OM is ABN Amro namelijk ernstig tekortgeschoten om malafide witwaspraktijken te bestrijden. Volgens het Algemeen Dagblad is er zelfs zo weinig gedaan, dat de bank momenteel van schuldwitwassen wordt beschuldigd. “Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro ”, laat topman Robert Swaak aan de krant weten.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

De gehele kwestie is zelfs zo uit de hand gelopen dat het Openbaar Ministerie heeft besloten een onderzoek te starten naar een aantal voormalige bestuurders. Volgens diverse media zou ook de naam van Gerrit Zalm hiertussen zitten. In de Telegraaf reageerde Aldo Verbruggen, de advocaat van de voormalige VVD-minister, verbolgen over het besluit. Volgens de raadsman spelen er zelfs andere belangen mee in de besluitvorming van het OM. “Bij mij komt de gedachte boven dat het Openbaar Ministerie hen als verdachten beschouwt in hoge mate te maken heeft met de eerdere beschikking van het Haags gerechtshof om Hamers te vervolgen en het feit dat de voorzitter van de toetsingscommissie hoge transacties vooraf heeft laten weten dat wat hem betreft natuurlijke personen geen onderdeel mogen uitmaken van de schikking met de bank.” Gerrit Zalm heeft inmiddels bekend gemaakt zijn huidige functie bij de Danske Bank neer te leggen en te vertrekken.

Zelfs Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën, heeft op deze situatie gereageerd. Op Twitter liet de CDA-bewindsman weten in gesprek te gaan met ABN Amro over de eventuele gevolgen van deze kwestie. “ABN AMRO is ernstig tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De conclusies van het OM zijn helder en zeer pijnlijk. ABN Amro erkent deze fouten en werkt verder aan verbetering. Ik ga in gesprek met de bank, De Nederlandsche Bank en NLFI over de gevolgen hiervan.”

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook