Aboutaleb haalt hard uit naar relschoppers: “Het zijn gewoon een stelletje plunderaars en dieven”

Na afgelopen weekend ging het maandag opnieuw mis. Op verschillende plekken in Nederland kwamen weer relschoppers bij elkaar. Het ontaarde in vernielingen en plunderingen. Burgemeester Aboutaleb heeft geen goed woord over voor de relschoppers en noemt hen een “stel dieven”.

Op verschillende plekken in Nederland sloeg opnieuw de vlam in de pan. Relschoppers kwamen bij elkaar in onder andere Amsterdam, Zwolle, Geleen en Rotterdam. De havenstad vormde maandag het decor voor grootschalige vernielingen en plunderingen.

Zo werd door een groep ‘jongeren’ een supermarkt geplunderd. Daarnaast werd de politie bekogeld met stenen, werden auto’s in brand gestoken en werd er door burgemeester Aboutaleb een noodbevel afgekondigd. Maandagavond reageerde hij bij het praatprogramma Jinek en haalde hard uit naar de relschoppers. “Er is helaas in veel winkels ingebroken. Het zijn gewoon een stelletje plunderaars en dieven.”

Het ging er heftig aan toe in Rotterdam. Volgens het AD werden er ongeveer driehonderd politieagenten ingezet om de rellen de kop in te drukken. Ongeveer evenveel als het aantal relschoppers. In de loop van maandagavond werd er zelfs een waterkanon ingezet. Het had een haar gescheeld of de burgemeester van Rotterdam had ook nog eens traangas ingezet.

“In de loop van de avond heb ik ook gedreigd met de inzet van traangas in de omgeving van de Slaghekstraat waar de relschoppers naartoe zijn gedreven. Dit was vandaag voor het eerst. Uiteindelijk is hij niet ingezet.”

Dinsdagochtend wordt er door een rechercheteam een onderzoek gestart. Ze gaan camerabeelden analyseren en hopen dankzij die beelden de daders alsnog te kunnen aanhouden.

Voor burgemeester Aboutaleb zelf heeft deze heftige avond er behoorlijk ingehakt, maar hij vreest dat deze ongehoorde calamiteiten voorlopig blijven aanhouden. “Het is buitengewoon verdrietig en verschrikkelijk wat er gebeurt. Ik denk niet dat we er vanaf zijn de komende periode. Mensen zijn dus bereid om hun eigen leefomgeving kapot te maken.”