Achterban ChristenUnie kritisch op eigen partij

Gert-Jan Segers. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie Gert-Jan Segers. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie

Een groot deel van de ChristenUnie-achterban kijkt kritisch naar de eigen partij en de afgelopen vier jaar die de partij van Gert-Jan Segers heeft mogen meeregeren. Zo is vier op de tien kiezers van mening dat de ChristenUnie te weinig van de eigen idealen gerealiseerd heeft. Bijna de helft is sceptisch over een volgende kabinetsdeelname.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 barstte een geweldig schouwspel los in politiek Den Haag. De VVD werd by far de grootste partij van Nederland. Partijen als PVV, CDA en D66 kregen minder zetels tot hun beschikking, maar wel ongeveer hetzelfde mandaat van de kiezer (PVV twintig zetels, CDA en D66 negentien). Rutte had Geert Wilders echter al lang en breed uitgesloten, waardoor de tweede grootste partij van Nederland niets in de melk te brokkelen had.

Deze beslissing bracht Mark Rutte in een lastig parket. Er moest een volledig kabinet gevormd worden met andere partijen die verschillende opvattingen hebben. Nadat Jesse Klaver van GroenLinks twee keer wegliep van de onderhandelingstafel, stapte de ChristenUnie van fractievoorzitter Gert-Jan Segers samen in een bootje met VVD, CDA en D66. Daar lijkt Segers nu de rekening van gepresenteerd te krijgen.

De achterban van de ChristenUnie kijkt namelijk met kritische ogen naar de afgelopen vier jaar. Maar liefst 39 procent van de ChristenUnie-kiezers vindt dat de partij van Gert-Jan Segers te weinig van zijn eigen idealen heeft gerealiseerd, tijdens de afgelopen regeerperiode. Slechts 15 procent was het totaal oneens met deze stelling.

Ook op de vraag of de ChristenUnie opnieuw moet deelnemen aan een nieuw kabinet zijn de kiezers kritisch. 46 procent van de achterban is van mening dat de ChristenUnie ‘moet vasthouden aan de eigen idealen’ en dus niet moet plaatsnemen in een nieuw kabinet. Een ander groot deel, 38 procent, vindt het wel belangrijk om deel te nemen aan een regering. Zelfs als je wat water bij de wijn moet doen.

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers is zelf erg duidelijk over de vraag om opnieuw in een kabinet te stappen. “Als er een beroep op ons wordt gedaan om verantwoordelijkheid te dragen, en wij kunnen idealen waarmaken, dan zou ik zo’n rit nog een keer willen maken”, zegt hij bij Nieuwsuur.

Allemaal leuk een aardig dat Gert-Jan Segers zich weer probeert te verschuilen achter zijn stokpaardjes, maar als je aan de doorsnee kiezer op straat vraagt wat de ChristenUnie voor hem heeft betekend de afgelopen vier jaar, dan zal het overgrote deel het antwoord schuldig moeten blijven. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn als je vier jaar lang aan de knoppen hebt mogen zitten. Als je vier jaar geregeerd hebt maar niemand weet je positieve bijdrage te herkennen, zou je kunnen concluderen dat je hebt afgedaan. Want je zit natuurlijk niet vier jaar in het kabinet om vervolgens alleen maar instemmend te knikken als de VVD wat roept, nietwaar?!

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook