Ahmed Aboutaleb zet Denk en Nida op hun plek

Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Rotterdam Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Rotterdam

In de Rotterdamse gemeenteraad vond gistermiddag een heftig debat plaats over racisme bij de politie. Vorig jaar publiceerde NRC Handelsblad screenshots van de ‘Jan Smit-appgroep’, waarin vijf agenten racistische berichten naar elkaar stuurden. Ahmed Aboutaleb was hard in zijn oordeel, maar besloot dat deze agenten een tweede kans verdienen. Het standpunt van de Rotterdamse burgemeester viel niet in goede aarde bij Denk en Nida.

Vorig jaar werd bekend dat vijf Rotterdamse politieagenten racistische berichten naar elkaar stuurden in WhatsApp-groepen. Verwerpelijke teksten als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’, kwamen onder andere in deze groepsgesprekken voor. De zaak werd uiteindelijk aangekaart door een klokkenluider. “Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden”, zei politiechef Karin Krukkert destijds tegen het Algemeen Dagblad. “Er zal alsnog een diepgaand onderzoek worden ingesteld. Ik ben teleurgesteld en boos dat dit in onze eenheid plaatsvindt.”

De misselijkmakende teksten werden gepubliceerd in NRC Handelsblad. Deze kwestie werd onmiddellijk een politieke rel. Ahmed Aboutaleb was er als de kippen bij om deze opmerkingen te veroordelen. “De uitspraken in de app-groep gingen in taal en tekst alle grenzen te buiten, en overschreden ver de kaders van de professionele ruimte waarin politiemedewerkers kunnen bewegen”, zo schreef de Rotterdamse burgemeester destijds in een brief aan de gemeenteraad.

“We beseffen heel goed dat de politieorganisatie een groot deel van de maatschappij reflecteert en daar komt racisme en discriminatie voor. Tegelijkertijd ben ik geschrokken van de ernst en zwaar teleurgesteld in dit gedrag. Discriminatie en racisme horen niet thuis bij de politie. Als dit gedrag aan het licht komt, moet daar stevig tegen worden opgetreden.” Gisteravond werd bekend dat de desbetreffende agenten overgeplaatst zullen worden naar een ‘passende plek’.

Gistermiddag vond er in de Rotterdamse gemeenteraad een debat plaats over de racistische appjes. Ook burgemeester Aboutaleb was daarbij aanwezig. De PvdA-bewindsman was van mening dat de agenten een tweede kans verdienen. “Ik heb met de klokkenluider in deze zaak besproken. Een zeer gewaardeerde agent. Ik heb hem gevraagd: als je terugkijkt, vind je dat je collega’s racisten zijn? Zijn antwoord: nee. Hij was geraakt door de opmerkingen, maar hij vond zijn collega’s geen racisten”, zo tikt het AD op.

Het optreden van Aboutaleb kon niet iedereen bekoren. Vooral Denk en Nida reageerden fel op het standpunt van de Rotterdamse burgemeester. Denk-raadslid Stephan van Baarle noemde Aboutaleb zelfs ‘boterzacht’. “De burgemeester vergoelijkt racisme. Dit doet iets met het vertrouwen van veel Rotterdammers in hem.”

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doe een donatie aan The Politics Post!

Uiteindelijk besloot Ahmed Aboutaleb de tegenaanval in te zetten. “Ik vind het bijna vernederend als u zegt dat ik zacht ben tegen racisme. Toen ik demonstreerde tegen racisme, was u drie maanden oud. Ik ben niet zacht tegen racisten, ik ben zacht tegen vijf mensen. Ik geef hen een nieuwe kans om te bewijzen dat ze geen racisten zijn.”

Het zegt veel over de vergevingsgezindheid van Aboutaleb dat hij deze agenten nog een tweede kans wil geven. Welke politicus zou hem dit in deze situatie nadoen? Helemaal niemand, natuurlijk. De berichten die deze agenten naar elkaar stuurden, zijn echter wanstaltig. Het zijn teksten die je niet wil horen. Al helemaal niet uit de mond van een politieagent. Hopelijk kunnen we het daar allemaal over eens zijn.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook