Akwasi blijft toch actief bij Omroep Zwart: ‘Rol achter de schermen’

Akwasi. Bron: Screenshot YouTube/DWDD Akwasi.

Akwasi blijft toch actief voor Omroep Zwart nadat hij twee keer in korte tijd in opspraak is geraakt. Na zijn veelbesproken speech in Amsterdam en het interview bij NPO Radio 1, kwam ook zijn eigen omroep in een slecht daglicht te staan. Hij krijgt nu een rol achter de schermen.

In recordtempo wist rapper Akwasi een groot deel van Nederland over zich heen te krijgen. Dat begon allemaal bij de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam. Na de gewelddadige dood van George Floyd in Amerika, hij kwam door politiegeweld om het leven, stroomde de Dam vol met demonstranten. De verontwaardiging was wereldwijd groot. Akwasi stond tijdens die demonstratie op en stond de toegestroomde demonstranten te woord. Het ontaarde in fel taalgebruik. “Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op z’n gezicht.”

Speech

Dit is een quote uit de tien minuten durende speech die Akwasi hield op de Dam tijdens het protest. Veel mensen namen hier aanstoot aan en schrokken van de agressiviteit ervan. Sommigen zagen dit als het oproepen/aanzetten tot geweld. Er werd zelfs aangifte gedaan tegen Akwasi.

Niet veel later zat de musicus bij het praatprogramma DitisM. Daar gaf hij tekst en uitleg over zijn speech. “I said what I said”, begon Akwasi zijn relaas. Ik denk dat veel mensen die dit gezien hebben dit als heftig kunnen ervaren. Maar ik roep niet op tot geweld, ik roep op tot verzet. Als je mij kent dan weet je dat ik nooit iemand kwaad doe.”

Geen vervolging

Uiteindelijk besloot het Openbaar Ministerie om Akwasi niet te vervolgen voor de uitspraken die hij deed tijdens het protest in Amsterdam. Volgens het OM waren de uitspraken van Akwasi opruiend en strafbaar. Maar omdat de rapper volgens het OM afstand van zijn woorden heeft genomen, werd er besloten om hem niet te vervolgen.

Ondertussen besloot Akwasi een eigen omroep te beginnen, genaamd: Omroep Zwart. “Wij zijn omroep ZWART. Een klapper van een nieuwe omroep. Waar iedereen wordt gehoord en iedereen wordt gezien. Vandaag beginnen we. Wakker? Word lid”, schreef de rapper op zijn Instagram. Inmiddels heeft de omroep de grens van 50.000 leden bereikt.

Aan het begin van dit jaar kwam Akwasi echter weer onder vuur te liggen. Dit keer omdat hij een journalist zou hebben geïntimideerd. Tijdens een interview met NPO Radio 1 (EO) liep hij boos weg en besloot om de laptop van journalist Hans van der Steeg, de presentator die hem interviewde, mee te nemen. Na ongeveer een halfuur keerde Akwasi terug met de laptop. “Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops”, zei Akwasi tegen Hans van der Steeg. De situatie werd beschreven als ‘intimiderend‘.

Boegbeeld

Ondertussen was Akwasi uitgegroeid tot het boegbeeld van de nieuwe omroep. Na al deze gebeurtenissen kwam echter ook Omroep Zwart in een slecht daglicht te staan. Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Akwasi bij Omroep Zwart betrokken zal blijven, maar in een rol achter de schermen. “De afgelopen tijd gaat het in de pers veel meer over mij dan over Omroep Zwart. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik me beter kan focussen op creatieve leiding achter de schermen.”

Dat is echter niet het enige nieuws wat vandaag te melden valt over de nieuwe omroep. Zo werd bekend dat BNNVara Omroep Zwart organisatorisch zal gaan ondersteunen. “Wij zijn heel blij met deze overeenkomst en met de steun die we krijgen van BNNVara”, zegt initiatiefnemer Gianni Grot in het Algemeen Dagblad.

“De combinatie van de rijke journalistieke historie van de Vara en het brutale karakter van BNN inspireert ons. We blijven redactioneel overigens onafhankelijk van BNNVara.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook