Amsterdam dreigt klimaatdoelen niet te halen

Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam

Amsterdam ligt op ramkoers als het gaat over het halen van de klimaatdoelen. De hoofdstad dreigt de doelstellingen voor 2025 én 2030 niet te halen. Dat staat in de klimaatrapportage van wethouder Marieke van Doorninck die naar de gemeenteraad is gestuurd. Volgens het stadsbestuur is er extra klimaatbeleid nodig om de doelstellingen alsnog te halen. 

Het is algemeen bekend dat GroenLinks dé klimaatpartij van Nederland is. Zoals de PVV de ‘de-islamisering’ van Nederland voor ogen heeft, heeft GroenLinks zich voorgenomen de hele wereld te redden van klimaatverandering. In Amsterdam zit GroenLinks al een aantal jaren in het stadsbestuur. Uitgerekend deze stad dreigt de klimaatdoelen voor 2025 en 2030 niet te halen, zo meldt het Parool.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zit opgescheept met het hoofdpijndossier. In haar jaarlijkse ‘klimaatrapportage’ luidt ze de noodklok. De hoofdstad wil in 2030 ongeveer 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Voor 2025 heeft het stadsbestuur zelfs een nieuw tussendoel vastgesteld. In dat jaar wil de hoofdstad 5 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Volgens adviesbureau CE Delft koerst Amsterdam echter af op 3 procent meer CO2 in 2025 dan in 1990. Zoals het er nu voorstaat gaat de GroenLinks-stad de klimaatdoelen dus niet halen.

Om een totale afgang te voorkomen is volgens het stadsbestuur extra klimaatbeleid nodig. Wethouder Van Doorninck heeft alvast verschillende maatregelen gepresenteerd. Denk hierbij aan bedrijven van het aardgas halen, geothermie, isoleren van woningen en extra CO2-opslag in de haven.

JA21-senator en tevens Amsterdams gemeenteraadslid Annabel Nanninga ziet het allemaal niet gebeuren. Op Twitter haalt ze hard uit richting GroenLinks. “Zelfs met extreemlinks bestuur, heel veel geld, dwang, en verwaarlozing van onder andere broodnodig onderhoud, woningbouw en mobiliteit is de klimaathysterie onhaalbaar.”

GroenLinks is enorm bedreven in het verkondigen van alarmerende verhalen over klimaatverandering. Ze roepen voortdurend dat Nederland nu écht iets moeten doen. Alles moet anders. Het klimaatbeleid moet op de schop. GroenLinks heeft mijns inziens een te radicale klimaatagenda voor ogen, die bakken met geld kost. Maar wat blijkt nu? Als ze zelf daadwerkelijk aan de knoppen zitten slagen ze er niet in om hun eigen agenda te realiseren. Dan ben je in mijn ogen dus echt niets anders dan een ordinaire roeptoeterpartij.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook