Annabel Nanninga keert terug in Eerste Kamer

Annabel Nanninga. Bron: Screenshot YouTube/FVD Amsterdam, de doorstart Annabel Nanninga. Bron: Screenshot YouTube/FVD Amsterdam, de doorstart.

Annabel Nanninga is vandaag officieel teruggekeerd in de Eerste Kamer. De mede-oprichter van de nieuwe partij JA21, is inmiddels teruggekeerd van haar zwangerschapsverlof. Ze valt direct met haar neus in de boter, aangezien de Eerste Kamer zich moet buigen over de nieuwe spoedwet van het demissionaire kabinet.

Eind vorig jaar vond er een implosie plaats bij Forum voor Democratie. Het gedonderjaag omtrent die partij begon door een publicatie in het Parool. Daarin werd duidelijk dat er extreemrechtse ideeën werden geuit in verschillende WhatsApp-groepen, die waren gelieerd aan de jongerenafdeling van Forum voor Democratie: de JFVD. Toenmalig partijprominent Annabel Nanninga vond dat er te soft werd opgetreden tegen dit probleem. Zij wilde dan ook een ‘volledige sanering‘ van de JFVD. Dat voorstel vond echter geen gehoor en Nanninga besloot om de partij te verlaten.

Daarna vond het inmiddels beruchte etentje in Tiel plaats. Volgens een brief van toenmalig kandidaat-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, vloog partijleider Thierry Baudet tijdens dat etentje volledig uit de bocht. Zo zou hij uitgevallen zijn tegen Joost Eerdmans over de muziek die tijdens de avond gedraaid werd en zou hij hebben gezegd ‘dat het coronavirus de wereld in was geholpen door George Soros’. Baudet kon zichzelf echter ‘niet vinden’ in deze aantijgingen. Uiteindelijk vormde dit etentje de basis voor een volledige leegloop. Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek keerden FVD definitief de rug toe.

Niet veel later besloten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga een eigen partij op te richten. Na hun vertrek bij FVD waren ze echter nog niet klaar in de landelijke politiek. JA21, dat staat voor Juiste Antwoord 2021, was geboren. Veel oud-politici van Forum, zoals Nicki Pouw-Verweij, Rob Roos en Derk Jan Eppink, maakten uiteindelijk de overstap naar JA21.

Annabel Nanninga is namens JA21, nu nog Fractie-Nanninga geheten, fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Ze was de laatste tijd echter niet meer in de Senaat te vinden, aangezien ze met zwangerschapsverlof was. Vandaag keert Nanninga officieel terug in de Eerste Kamer. Ze valt direct met haar neus in de boter, aangezien het demissionaire kabinet bezig is om een nieuwe spoedwet door beide Kamers heen te jassen.

Gisteren werd namelijk door de rechtbank in Den Haag de omstreden avondklok van tafel geveegd. Volgens de rechter was de juridische basis waar deze wet op is gebaseerd, niet voldoende onderbouwd. Diezelfde avond werd dit besluit alweer tenietgedaan en blijft de avondklok van kracht tot ten minste het hoger beroep van aanstaande vrijdag.

Tijdens dat hoger beroep wordt definitief duidelijk of het demissionaire kabinet de avondklok kan blijven handhaven of dat deze omstreden maatregel in de ban moet worden gedaan. Het kabinet wil natuurlijk een nieuwe tik van de rechter voorkomen. Het is een van de redenen waarom ze deze nieuwe spoedwet hebben ontworpen. De wet kan echter pas worden ingevoerd, nadat deze is goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Donderdag zal de Tweede Kamer in conclaaf gaan over de spoedwet.

Daarna is het de beurt aan de Eerste Kamer. Er dus is onmiddellijk werk aan de winkel voor fractievoorzitter Annabel Nanninga. Zij mag zich direct buigen over deze spoedwet. Met acht zetels in de Eerste Kamer heeft haar fractie een enorme vinger in de pap omtrent de besluitvorming. Wij kijken reikhalzend naar haar oordeel.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook