Baudet betwijfelt rol Russische dienst bij vergiftiging Navalni

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Thierry Baudet zet grote vraagtekens bij de rol van de Russische geheime dienst omtrent de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexei Navalni. Artsen in Berlijn stelden eerder vast dat de Kremlincriticus was vergiftigd met zenuwgas. Baudet betwijfelt echter dat de Russische geheime dienst achter deze vergiftiging zou zitten.

Je kan veel over Thierry Baudet zeggen, maar hij weet als geen ander hoe hij in opspraak moet raken. En dan vooral in negatief opzicht. Zo kwam eerst de jongerenafdeling van zijn partij, de JFVD, in opspraak. In WhatsAPP-groepen werden extreemrechtse ideeën geuit. Annabel Nanninga wilde de JFVD volledig saneren, maar vond geen gehoor. Uiteindelijk besloot zij Forum voor Democratie te verlaten.

Daarna vond het beruchte etentje in Tiel plaats. De toenmalige top tien van de kandidatenlijst, minus Theo Hiddema, waren daar aanwezig om de campagnestrategie voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen te bespreken. Volgens een brief van Nicki Pouw-Verweij zou Baudet die avond uit de bocht zijn gevlogen met bedenkelijke uitspraken. Een massale leegloop was het gevolg.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Eerder deze maand kwam Thierry Baudet opnieuw in opspraak. Elsevier Weekblad publiceerde een artikel met screenshots van WhatsApp-groepen waar de FVD-leider en andere kopstukken van de partij in zaten. Op deze screenshots zijn racistische uitingen te zien.

Gisteravond is het Thierry Baudet opnieuw gelukt om zichzelf weer in een negatief daglicht te plaatsen. Zo betwijfelde hij dat de Russische oppositieleider Alexei Navalni zou zijn vergiftigd door de Russische dienst. Artsen in Berlijn stelden eerder vast dat Navalni was vergiftigd met zenuwgif. Baudet betitelde deze kwestie als een “schimspel”.

“Ik geloof niet dat de KGB zo incompetent is dat ze meermaals iemand mislukt vergiftigen”, zei Baudet bij NOS op 3. “Dus het lijkt mij uiterst onwaarschijnlijk dat de KGB daarachter zit. Het is een professionele inlichtingen dienst. Die kunnen iemand echt wel vermoorden als ze dat willen. Het past voor mij helemaal in het russofobe narratief. De precieze details die zullen door historici moeten worden uitgeplozen.”

In 2020 werd er voor het eerst gesuggereerd dat Thierry Baudet warme banden met het Kremlin zou onderhouden. Zo maakte het televisieprogramma Zembla een documentaire over eventuele Russische inmenging bij Forum voor Democratie. Lijsttrekker Thierry Baudet ontkende in alle toonaarde en verwierp alle aantijgingen. Voor veel mensen zal echter gelden dat ze niet meer weten wat ze moeten geloven over zowel Baudet als zijn partij.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook