Baudet moet 95 euro dokken voor niet naleven coronaregels

Thierry Baudet op campagne. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet op campagne. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Thierry Baudet heeft een coronaboete van 95 euro opgelegd gekregen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de leider van Forum voor Democratie (FvD) diverse coronaregels aan zijn laars gelapt. Dat deed hij op een campagnebijeenkomst in Urk, waar honderden mensen bij aanwezig waren. Zo werd de 1,5 meterregel niet nageleefd, schudde Baudet talloze handen en at hij een visje in een restaurant. 

Tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen besloot Forum voor Democratie als enige partij het land in te trekken. Met de zogeheten ‘vrijheidskaravaan’ bezochten Thierry Baudet en consorten tientallen plekken in Nederland. De FvD-verkiezingscampagne trok veel bekijks, waardoor het naleven van de coronamaatregelen steeds moeilijker werd. In Urk ging Baudet echter een stapje te ver.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

In het vissersdorpje werden namelijk verschillende coronamaatregelen aan de laars gelapt. Zo werd de 1,5 meterregel niet nageleefd, schudde Baudet talloze handen en at hij een visje in een restaurant. Bij de manifestatie waren honderden mensen aanwezig. Na aanleiding van deze campagnebijeenkomst besloot het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek naar de FvD-leider in te stellen. “Alle feiten gaan op een rijtje gezet worden”, zei OM-woordvoerder Mary Hallebeek destijds tegen het Algemeen Dagblad.

Een paar weken later moest Thierry Baudet zich melden op het politiebureau in Emmeloord. Daar moest de FvD-voorman zich verantwoorden voor de campagnebijeenkomst in Urk. Bij aankomst hekelde Baudet het feit dat hij vervolgd zou gaan worden. “Ik had nooit gedacht dat dit in mijn Nederland zou gebeuren”, zei de omstreden politicus tegenover PowNed. “De klassenjustitie die we nu zien is stuitend. Grapperhaus gaat lekker trouwen, Femke Halsema laat een demonstratie doorgaan met duizenden mensen, Wopke Hoekstra gaat schaatsen, Rob Jetten zat in de sportschool en Hugo de Jonge gaat zonder mondkapje naar de winkel. Van geen van die mensen heb ik een vervolging gezien.”

Volgens Baudet zelf hing hem een gevangenisstraf en verschillende boetes boven het hoofd. In plaats daarvan besloot het Openbaar Ministerie hem enkel een boete van 95 euro op te leggen. Het OM is van mening dat organisatoren van manifestaties de verantwoordelijkheid hebben om de coronamaatregelen in acht te nemen. “Aanleiding voor de boete zijn de beelden op zijn twitteraccount en in de media waarop te zien is dat de politiek leider geen 1,5 meter afstand houdt tot omstanders. Nu dit tijdens de manifestatie op Urk niet is gebeurd, en Baudet deze regels zelf niet in acht heeft genomen, kan een strafrechtelijke reactie niet uitblijven.”

Vooral die laatste uitspraak komt een tikkeltje hypocriet over. Hoe kan Baudet nou vervolgd worden voor het niet naleven van de coronamaatregelen, terwijl Akwasi de meest verwerpelijke teksten over zwarte piet mag uitkramen? Volgens datzelfde Openbaar Ministerie waren de uitspraken van de rapper namelijk strafbaar. Desondanks besloten ze hem niet te vervolgen. Wat is nou erger? Een aankondiging van geweld of het schudden van handen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook