Baudet onder vuur vanwege Bevrijdingsdag-poster

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Thierry Baudet is er weer eens in geslaagd om ophef te veroorzaken. Dit weekend werd er een omstreden Bevrijdingsdag-poster gepubliceerd op social media. Het affiche suggereert dat de vrijheid die 75 jaar duurde in 2020 ten einde is gekomen. De naam van Forum voor Democratie prijkt onderaan de poster. Verschillende politici hebben woedend gereageerd. 

Thierry Baudet is een meester in het veroorzaken van ophef. Zo vond in het recente verleden het beruchte etentje in Tiel plaats, kwamen er dubieuze WhatsApp-berichten naar buiten en nam de leider van Forum voor Democratie het tijdens de verkiezingscampagne in Urk niet zo nauw met de coronamaatregelen. Zo werd de 1,5 meterregel niet gehandhaafd, schudde Baudet talloze handen en at hij een visje in een restaurant. Het Openbaar Ministerie besloot hem hiervoor zelfs te vervolgen. Uiteindelijk kreeg Thierry Baudet een coronaboete van 95 euro opgelegd.

Wat een smeerlappen zijn het toch ook

Dit weekend kwam de FvD-leider wederom onder vuur te liggen. Zo verscheen er een omstreden Bevrijdingsdag-poster op social media. Deze poster suggereert dat de vrijheid die Nederland kent sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, vanaf 2020 is afgeschaft. “Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid. 1945-2020”, zo is er van de poster af te lezen. Bij het jaartal 2020 staat een overlijdenskruisje. Onder de poster staan verschillende namen van onder andere Viruswaarheid, Nederland in Verzet en Forum voor Democratie.

De omstreden Bevrijdingsdag-poster heeft een stortvloed van verontwaardiging veroorzaakt. Verschillende politici reageren woedend op de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. “Wat een smeerlappen zijn het toch ook”, reageerde SP-Kamerlid Peter Kwint op de poster. PvdA-leider Lilianne Ploumen is het met Kwint eens. “Walgelijk en fouter dan fout”, laat ze weten op Twitter.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemt het affiche triest en walgelijk. “Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht te krijgen? Het is walgelijk en ik hoop dat iedereen zich hiertegen uitspreekt”, schrijft ze op social media.

Walgelijk en fouter dan fout

D66-leider Sigrid Kaag besloot zelfs te citeren uit de speech van Arnon Grunberg, die de schrijver bijna exact een jaar geleden uitsprak. ““Er rust een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden, op ministers, om het goede voorbeeld te geven, om het woord géén gif te laten zijn.” Arnon Grunberg, 4 mei 2020. Ook in 2021 moeten we naar die woorden handelen. Dit is een dieptepunt. Alweer.”

Zelfs voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher liet weer eens iets van zich horen. Hij liet weten erg boos te zijn. “Ziedend. Hierom. Dat spugen op onze geschiedenis in hun amechtige aandachttrekkerij. Het verwende foute vergelijken. De armoedige brutaliteit om zo de nagedachtenis van velen te besmeuren.”

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat opkomt voor de belangen van Israël en Joden, heeft zich over deze kwestie uitgesproken. “Het is misplaatst”, zegt directeur Hanna Luden tegen Hart van Nederland. “Ze snappen het verschil tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet. Het is onvergelijkbaar. Ik verdenk Forum van sensatie zoeken om hun punt te maken. Het is ongehoord en onacceptabel. Het getuigt van heel veel disrespect naar iedereen die de oorlog heeft meegemaakt.”

Wat een hypocrisie

Thierry Baudet heeft inmiddels gereageerd op de omstreden Bevrijdingsdag-poster. Op Twitter noemt hij de ophef hypocriet. “Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie.”

Update

Het CIDI vindt dat het Nationaal Comité 4 & 5 mei aangifte tegen Forum voor Democratie moet doen, vanwege het misbruiken van een officieel logo.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook