Bente Becker (VVD) wil niet samenwerken met Wilders

Bente Becker. Bron: Screenshot YouTube/VVD Bente Becker in een VVD-camapgnespotje.

Als het aan Bente Becker ligt moet het asielbeleid van Nederland op de schop. Volgens haar moet het anders. Mensen die op de vlucht zijn voor geweld moeten goed opgevangen worden. Volgens haar kan dat echter ook in de eigen regio. Ze wil op dit punt echter niet samenwerken met de PVV.

De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is in alle hevigheid losgebarsten en dat betekent dat verschillende partijen nu al aangeven met wie ze absoluut niet willen samenwerken. Uiteraard sorteert de VVD even voor. Blijkbaar gaat die partij ervan uit dat ze wederom de grootste zullen worden tijdens de aankomende verkiezingen op 17 maart. Dat is echter niet zonder reden. Die partij staat namelijk hoog in de peilingen, maar dat brengt natuurlijk nog geen garanties met zich mee. 

Bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland schoof Bente Becker aan. Ze bezet de vierde plek op de kieslijst van de VVD. Tevens is ze woordvoerder voor het asielbeleid. Bij WNL doet ze dan ook uit de doeken wat er moet veranderen omtrent asiel. Volgens haar moet het allemaal anders, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. “We zitten als Nederland in een Europees asielstelsel. We kunnen niet van vandaag op morgen zeggen dat we als VVD zijnde het helemaal anders gaan doen. Dat is een kwestie van de lange adem.”

Voor Becker is het volstrekt duidelijk wat er moet gebeuren. Mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld moeten op een goede manier worden opgevangen. Ze bepleit echter dat dat niet per se in Nederland hoeft te zijn. Opvang in de regio is haar devies. “Dat hebben we tijdens de migratiecrisis in 2015 ook voor elkaar gekregen door een deal te sluiten met Turkije. Toen is de instroom met 95% teruggedrongen.”

Je kan dan wel de grootste worden tijdens de verkiezingen, om iets te veranderen zal je toch met andere partijen moeten samenwerken. Zeker als het over zo’n groot thema als asiel gaat. Toch sluit Bente Becker samenwerking met een andere partij, die ook kritisch tegenover dit onderwerp staat, uit. Zo ziet ze het niet zitten om op dit punt met de PVV samen te werken. “De PVV wil een Nexit om alle migratieproblemen op te lossen. Dat zou zeer schadelijk zijn voor Nederland. Daarnaast hebben ze hele rare uitspraken gedaan, hele bevolkingsgroepen weggezet. Samenwerken met de PVV lijkt mij op dit moment niet een stap die wij zouden gaan zetten.” 

Voor deze beargumentatie valt natuurlijk wel wat te zeggen. Uiteraard grossiert de PVV in stevige uitspraken over bepaalde bevolkingsgroepen. Maar hoe je immigratie wil beperken met Jesse Klaver of Sigrid Kaag is natuurlijk een raadsel. De VVD kan uit weinig andere smaken kiezen omtrent dit thema. Prima als je vindt dat immigratie beperkt moet worden, maar het is wel een tikkeltje ongeloofwaardig als je dan niet de samenwerking zoekt met andere partijen die hetzelfde gedachtengoed delen over dit onderwerp. De vraag kan dus worden opgeworpen in hoeverre de VVD daadwerkelijk iets wil veranderen. Ze hebben daar tenslotte tien jaar de tijd voor gehad. En het bij voorbaat al buitenspel zetten van ruim een miljoen kiezers doet het democratisch hart ook geen goed, to put it mildly.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook