Beveiligers Baudet niet bestraft voor ‘burgeraanhouding’

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Toen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar in Den Bosch aan het flyeren was, voltrok zich een onaangenaam incident. Een demonstrant werd naar eigen zeggen te hardhandig naar de grond gewerkt, door twee beveiligers van de FvD-voorman. De demonstrant besloot uiteindelijk aangifte te doen van onder andere openlijke geweldpleging. Volgens het Openbaar Ministerie waren de twee beveiligers strafbaar, maar besloot geen straf op te leggen.

Vorig jaar zomer was Thierry Baudet aanwezig in Den Bosch. De leider van Forum voor Democratie was daar aanwezig om een dagje te flyeren. Baudet is echter een omstreden politicus. Waar hij ook komt, er zijn altijd aanhangers en tegenstanders van de FvD-voorman te vinden.

Dat was ook het geval toen Thierry Baudet een flyeractie hield in Den Bosch, om zijn eigen partij te promoten. Daarna zou er ook nog een promotiefilmpje van Forum voor Democratie worden opgenomen. Na deze flyeractie is er commotie ontstaan omtrent twee beveiligers van Baudet.

Tijdens de bijeenkomst was namelijk ook een demonstrant aanwezig. Hij had een doos bij zich met de tekst: ‘oud papier hier s.v.p.’ Nadat de beveiligers van Thierry Baudet deze demonstrant hadden gespot, liepen ze naar hem toe met de vraag of hij zou willen vertrekken.

Toen de demonstrant een onbevredigend antwoord op deze vraag gaf, trokken de beveiligers van de FvD-voorman hem naar de grond en hielden hem een tijdje vast. Ze belden de politie, maar volgens de NOS liet de politie te lang op zich wachten. Uiteindelijk lieten ze de demonstrant weer gaan.

Na het incident besloot de demonstrant aangifte te doen van openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De twee beveiligers dachten dat de demonstrant Thierry Baudet iets aan wilde doen. Desondanks concludeerde het Openbaar Ministerie vandaag dat de ‘burgeraanhouding’ onrechtmatig was.

De twee beveiligers zijn volgens het OM strafbaar, maar worden niet bestraft. Reden hiervoor is dat de twee beveiligers ervan overtuigd waren dat ze terecht handelden en omdat ze sinds het incident bijna geen beveiligingsopdrachten meer kregen. “Zij hebben geen of minder opdrachten gekregen en lopen het risico hun vergunning kwijt te raken”, zo tekent de NOS op uit de mond van de officier van justitie.

Sommige mensen zullen het natuurlijk oneens zijn met de beslissing van het Openbaar Ministerie. Maar het grote kernpunt omtrent deze kwestie, is dat er überhaupt beveiliging nodig is voor sommige politici. Niemand in Nederland zou bedreigingen mogen ervaren. Laten we hopen dat er spoedig een klimaat ontstaat, waarin niemand meer beveiliging nodig heeft. Het is misschien wishful thinking, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat we niet meer naar zo’n situatie toe kunnen streven.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook