Beveiliging Binnenhof aangescherpt sinds coronacrisis

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

De beveiliging op het Binnenhof is flink aangescherpt sinds de uitbraak van het coronavirus. Verschillende bewindspersonen worden steeds vaker op straat aangesproken, geïntimideerd of zelfs bedreigd. Minister Hugo de Jonge is een van hen. Hij liet zelfs weten niet altijd meer over straat te kunnen gaan.

Het komt steeds vaker voor dat politici op straat worden lastiggevallen. Zo kwam vorig jaar augustus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in aanraking met een groepje coronademonstranten. Hij werd op straat belaagd en bedreigd. Een van de demonstranten zei tegen Omtzigt: “Ik zal je doodslaan, vieze kankermongool”. Kamervoorzitter Khadija Arib besloot zelfs om aangifte te doen.

Ook Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, is regelmatig de kop van jut. Zo werd hij in het verleden meerdere keren lastiggevallen door Karin-Maria, zo luidt haar profielnaam op Twitter. Deze mevrouw besloot Hugo de Jonge op straat lastig te vallen, filmde dit en zette het vervolgens op Twitter.

Het moge duidelijk zijn dat sinds de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende crisis, het land op scherp staat. Zo had je aan het begin van deze coronacrisis de complotdenkers, maar tegenwoordig is een steeds groter wordend deel van Nederland minder positief over het huidige coronabeleid. Denk bijvoorbeeld aan de horecasector. Zij maakten vorige week bekend naar de rechter te stappen om daar hun gelijk te halen.

Dat ministers of andere politici niet meer in vrijheid over straat kunnen lopen is echter aan de orde van de dag. Sinds de uitbraak van het coronavirus worden bewindspersonen steeds vaker aangesproken, geïntimideerd of zelfs bedreigd. Minister Hugo de Jonge liet aan Hart van Nederland weten dat de beveiliging op het Binnenhof is opgeschroefd. “Kritiek hoort er natuurlijk bij, maar intimidatie, scheldpartijen en stalk-achtig gedrag niet. Als het echt over de schreef gaat wordt er aangifte gedaan.”

Deze situatie loopt echter steeds meer uit de hand. Zo wordt er regelmatig overleg gepleegd met de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De veiligheidsdienst screent de demonstranten die aanwezig zijn op het Binnenhof. Op basis daarvan wordt besloten of Hugo de Jonge zichzelf per voet of per auto zou moeten verplaatsen. “Ik kan niet altijd meer over straat, maar ik laat mijn werk er niet door beïnvloeden.”

En dat is natuurlijk van de gekke. Iedere politicus zou zijn werk in alle vrijheid moeten kunnen uitvoeren, net zoals alle andere werknemers en werkgevers in ons land. Mensen mogen best boos zijn en kritiek leveren, maar wie anderen besluit te intimideren of zelfs te bedreigen, diskwalificeert zichzelf aan alle kanten. Maak gebruik van het vrije woord, maar blijf weg van intimidatie en bedreigingen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook