Bewindspersonen hakken laatste knopen door omtrent versoepelingen

Demissionair premier Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Demissionair premier Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Het begint er steeds meer op te lijken dat het demissionaire kabinet vanavond tijdens de persconferentie nieuwe versoepelingen zullen aankondigen. Vandaag hakken diverse bewindspersonen de laatste knopen door. Volgens diverse media mogen winkels en terrassen hun deuren onder voorwaarden vanaf volgende week weer openen en wordt er afscheid genomen van de omstreden avondklok. 

Vanavond houden demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie. Het grote verschil met vorige week zal vermoedelijk zijn dat er versoepelingen worden aangekondigd. Wat zeven dagen geleden nog niet voor mogelijk werd gehouden, lijkt vandaag realiteit te worden.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Vorige week deelde demissionair premier Mark Rutte namelijk mede dat versoepelingen voorlopig nog niet mogelijk waren. “Iedereen ziet dat de situatie in de zorg nijpend is”, zei de VVD-bewindsman. “Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Dat is ook logisch met inmiddels meer dan 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan ongeveer 800 op de intensive care. En met ongeveer 160.000 besmettelijke mensen in ons land net zoveel als op de top van de eerste golf. Dat zijn cijfers die we niet zomaar weg kunnen gummen.”

Volgens het demissionaire kabinet was Nederland de piek van de derde coronagolf nog niet gepasseerd. Vorige week vrijdag toonde Mark Rutte zich dan ook ietwat somber. Volgens hem zouden de eerste versoepelingen weleens naar volgende maand doorgeschoven kunnen worden, als de cijfers niet zouden verbeteren. “We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen. We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend. Nu staat er met potlood 28 april in de agenda, dat gaat er ook zo weer uit als het dan niet kan. Anders wordt het 3 mei of 6 mei, en als dat niet kan 13 mei”, liet Rutte aan RTL Nieuws weten.

Dit weekend kwam het kabinet echter weer bij elkaar om het verloop van de coronacrisis te bespreken. Al snel bleek dat verschillende bewindspersonen steeds optimistischer tegen versoepelingen aankeken. De kans op eventuele verlichting van de coronamaatregelen nam plotsklaps toe. Volgens diverse media mogen winkels en terrassen hun deuren onder voorwaarden weer openen en zal er afscheid genomen worden van de omstreden avondklok. Vandaag hakken diverse bewindspersonen de laatste knopen door.

Volgens het Algemeen Dagblad zullen deze versoepelingen volgende week doorgevoerd worden. Hopelijk geldt dat niet voor de omstreden avondklok. Toen in februari de rechtbank in Den Haag eigenhandig de avondklok afschafte, was het demissionaire kabinet er als de kippen bij om deze beslissing aan te vechten. Nog dezelfde dag draaide een andere rechter de beslissing terug en bleef de avondklok alsnog gehandhaafd. Met dit gegeven in het achterhoofd zou het een ware gotspe zijn als de avondklok nu ineens pas volgende week afgeschaft kan worden. Hopelijk zal het demissionaire kabinet zichzelf niet volstrekt ongeloofwaardig maken en vanavond nog de omstreden avondklok afschaffen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook