Bezorgde leden PvdA en GroenLinks publiceren manifest

PvdA-leider Ploumen. Bron: Screenshot YouTube/PvdA PvdA-leider Ploumen. Bron: Screenshot YouTube/PvdA

Bezorgde leden van GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben een manifest gepubliceerd om de twee linkse partijen te dwingen tot intensieve samenwerking. Sommige initiatiefnemers zien het liefst dat beide partijen een fusie met elkaar aangaan. 

Sinds jaar en dag is er een grote discussie gaande over een eventuele fusie tussen de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks. Na de desastreus verlopen Tweede Kamerverkiezingen, GroenLinks en PvdA wisten tezamen slechts zeventien zetels bij elkaar te sprokkelen, is de roep om een fusering groter dan ooit. Bezorgde leden van beide partijen vinden dat er genoeg over dit onderwerp gediscussieerd is. Deze leden zijn van mening dat het tijd is voor actie. Zij willen de twee partijen nu dwingen tot intensieve samenwerking.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

De initiatiefnemers hebben zelfs een heus manifest gepubliceerd. “We kunnen nu als GroenLinks en PvdA samen herrijzen als één sterke macht. Nú kunnen we onze teleurstelling omzetten in iets positiefs en het momentum pakken. De afgelopen jaren zijn de PvdA en GroenLinks inhoudelijk steeds verder naar elkaar toe gegroeid. De noodzaak om als linkse partijen te concurreren is voorbij. De tijd is gekomen om onze verschillen achter ons te laten en ons te richten op de overeenkomsten: onze gedeelde idealen voor een socialer, groener, progressiever en eerlijker Nederland. We willen samen strijdbaar aan de slag om onze gemeenschappelijke visie voor Nederland te realiseren”, zo valt er te lezen in ‘Samen Rood Groen‘.

Mede-initiatiefnemer Frank van de Wolde is er heilig van overtuigd dat het hoogtijd is voor een fusie. “We zien de versplintering optreden in het Nederlandse politieke landschap. Al 30 jaar hebben er geen fusies meer plaatsgevonden in de politiek en wij geloven dat nu het moment daar is om daar verandering in te brengen”, legt hij uit aan de NOS.

Zelfs de partijbesturen van PvdA en GroenLinks hebben positief gereageerd op het kersverse manifest. “Ik ben er erg enthousiast over. Samen niet alleen praten, maar concrete stappen zetten voor die verdere linkse samenwerking”, liet PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar in hetzelfde artikel weten. Ook haar GroenLinks-collega, voorzitter Kathinka Eikelenboom, is opgetogen. “We zijn enthousiast over initiatieven om die samenwerking te versterken.”

Eerder gaven ook voormalig PvdA-fractievoorzitter Job Cohen en GroenLinks-oprichter Ina Brouwer aan wel oren te hebben naar een eventuele fusering. “Wat je moet doen is vernieuwen”, zei Brouwer een maand geleden bij Nieuwsuur. “Innovatie betekent voor mij een fusie. Als je dit laat voortbestaan, vrees ik dat de versnippering alleen maar groter zal worden. Het is nu of nooit.”

Alle inspanningen ten spijt; een fusering tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks is mijns inziens niet de oplossing voor dit probleem. De linkse partijen moeten zichzelf heruitvinden. Het linkse verhaal lijkt niet meer gepruimd te worden door de Nederlandse bevolking. Als dat verhaal geen voedingsbodem meer heeft, houdt het gewoon op. Daar gaat een eventuele fusering niets aan veranderen. De linkse partijen moeten weer voedingsbodem creëren voor hun eigen ideeën. Met een fusie wordt het oeroude linkse verhaal enkel in een nieuw jasje gestoken. De gebrekkige voedingsbodem daarvoor zal echter blijven.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook