Bizar! Nederland kende vorig jaar grootste economische krimp ooit

Eric Wiebes, voormalig minister van Economische Zaken. Bron: Screenshot YouTube/Arnews Eric Wiebes, voormalig minister van Economische Zaken tot 2021.

Nederland maakte vorig jaar de grootste economische krimp mee die ooit heeft plaatsgevonden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de economie met 3,8% gekrompen, de grootste krimp ooit gemeten. Toch is er niet alleen maar slecht niet nieuws te melden.

Het is bijna een jaar geleden dat het coronavirus z’n intrede deed in Nederland. Het bleek het startschot te zijn voor een jaar vol beperkende maatregelen. Zo werd ons in eerste instantie streng afgeraden om handen te schudden en moesten de handen ook regelmatig gewassen worden. Deze maatregelen vielen echter in het niet in vergelijking met wat ons nog te wachten stond.

Zo kregen we te maken met de ‘intelligente lockdown’, moesten we massaal thuiswerken, werd het aantal thuisbezoeken ingeperkt, werd de 1,5 metermaatregel in het leven geroepen, moesten verschillende ondernemingen massaal de deuren sluiten, kregen we na de zomer te maken met een ‘harde lockdown’ en werd er een avondklok ingesteld.

Een jaar vol maatregelen en beperkingen heeft in alle opzichten z’n sporen achtergelaten. Ook in economisch perspectief. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Volgens het CBS kromp de Nederlandse economie vorig jaar met 3,8%. Deze krimp geldt als de grootste die ooit in Nederland gemeten is. Hiermee is het oude record, tijdens de crisis in 2009 werd een krimp van 3,7% gemeten, definitief gesneuveld.

Toch is er ook goed nieuws te melden. Volgens hoofdeconoom Marieke Blom is de krimp toch minder groot dan vooraf werd gedacht. “De krimp is minder groot dan we dachten”, zegt ze in het Algemeen Dagblad. “Corona heeft duidelijk minder impact op de economie dan we dachten. Zeker als het om werkloosheid gaat.”

Er heerst dan ook voorzichtig optimisme. Men is ervan overtuigd dat de Nederlandse economie veerkracht zal tonen en weer zal herstellen. De vaccinatiestrategie speelt echter een belangrijke rol in dit proces. De verwachting is namelijk dat de economie zal herstellen, als er een grote groep mensen gevaccineerd is. “Wat dat betreft zal het nog maanden koorddansen worden. Hoe snel kan er gevaccineerd worden en krijgen we nog te maken met nieuwe uitbraken. Het vaccinatietempo kan weken of maanden vertraging schelen. Daarom is niet te voorspellen wanneer het herstel definitief intreedt.”

En daar zit nu exact het grote pijnpunt. De vaccinatiestrategie van ‘coronaminister’ Hugo de Jonge komt namelijk moeizaam van de grond. Zo hebben omringende landen al meer mensen gevaccineerd dan Nederland, werden tientallen coronavaccins vervoerd door de plaatselijke krokettenleverancier en worden diezelfde vaccins nog wel eens opgeslagen tussen de kaas en de melk. Het wekt allemaal erg weinig vertrouwen. Een ding is echter wel zeker: het demissionaire kabinet zal aan de bak moeten, zodat de Nederlandse economie snel aan z’n herstel kan beginnen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook