BoerBurgerBeweging voor het eerst zichtbaar in de peilingen

BoerBurgerBeweging-lijsttrekker Caroline van der Plas. Bron: Screenshot YouTube/Boer Burger Beweging BoerBurgerBeweging-lijsttrekker Caroline van der Plas. Bron: Screenshot YouTube/Boer Burger Beweging

De nieuwste peiling van I&O Research laat nieuwe ontwikkelingen zien. Zo zit D66 in de lift. De partij van Sigrid Kaag kan rekenen op drie extra zetels. Ook bij de nieuwkomers zijn interessante ontwikkelingen zichtbaar geworden. Zo ontpopt Volt zich als de hoogste binnenkomer met vier Kamerzetels. Ook de BoerBurgerBeweging laat voor het eerst iets van zich horen in deze peiling.

Aanstaande woensdag is de uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen. Het is dan ook niet vreemd dat verschillende peilbureaus de politieke verschuivingen nauwlettend in de gaten houden. Zo werd vandaag de nieuwe peiling van I&O Research gepubliceerd. Deze liet interessante ontwikkelingen zien.

We beginnen echter bij de VVD. De partij van demissionair minister-president Mark Rutte levert weliswaar drie zetels in ten opzichte van de vorige peiling, die van 8 maart, maar blijft veruit de grootste partij van Nederland. Volgens deze peiling kan de VVD rekenen op 33 Kamerzetels, hetzelfde aantal als ze behaalden tijdens de verkiezingen in 2017.

De PVV staat op lichte winst. Waar I&O Research tijdens de vorige peiling nog 19 zetels aan Geert Wilders toedichtte, heeft de oppositieleider vandaag een zetel erbij gekregen. Voor de PVV geldt echter hetzelfde als voor de VVD. Met deze twintig zetels heeft Geert Wilders net zoveel zetels in handen als zijn partij behaalde tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

In de bovenste regionen is dus weinig nieuws onder de zon. Dat is net wat anders in het middensegment. Zo weet het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag flink te scoren. De partij stijgt met drie zetels in de peilingen en komt uit op een totaal van 19 Kamerzetels. Jesse Klaver kan met zijn partij rekenen op 11 zetels, drie minder dan bij de vorige verkiezingen. De SP volgt hen op de voet met tien zetels.

De grootste verschuivingen vinden echter onderaan de ranglijst plaats. De nieuwe pro-Europese partij Volt is in deze recente peiling de grootste nieuwkomer. Volgens I&O Research kan de partij van lijsttrekker Laurens Dassen rekenen op maar liefst vier Kamerzetels. Ook is er een nieuwe partij bij gekomen. Zo laat de BoerBurgerBeweging voor het eerst haar gezicht zien. Deze partij staat momenteel op één Kamerzetel.

Partijen als JA21 en BIJ1 lijken stevig in het zadel te zitten. Zo maakt de nieuwe partij van lijsttrekker Joost Eerdmans kans om twee zetels in de Tweede Kamer te bemachtigen. De partij van Silvana Simons maakt aanspraak op één zetel. Code Oranje, de nieuwe partij van oud-PVV’er Richard de Mos, komt in deze peiling niet voor.

Met een recordaantal van 37 politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen van deze week, wordt het interessant om te zien welke partijen erin slagen om in het centrum van de macht terecht te komen. Al tijden geven de peilingen aan dat het een gelopen koers is tussen de VVD en alle andere partijen. De verwachting is dan ook dat Mark Rutte wederom minister-president van Nederland zal zijn na 17 maart. Veel interessanter wordt het om te zien welke nieuwkomers daadwerkelijk de Tweede Kamer zullen binnenstromen. Dit worden de verkiezingen van de ‘kleintjes’.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook