Boeren klagen Sigrid Kaag aan

Sigrid Kaag op een D66-congres. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag op een D66-congres. Bron: Screenshot YouTube/D66

Farmers Defence Force is nog altijd woedend op het inmiddels demissionaire kabinet. D66 lijkt echter de kop van jut te worden. Zo hebben deze boeren officieel besloten naar de rechter te stappen. Ze klagen Kaag aan wegens smaad en laster. Ze eisen 50.000 euro.

Het botert nog altijd niet tussen D66 en de protestgroep Farmers Defence Force (FDF). Een grote groep boeren is ontzettend boos op het inmiddels demissionaire kabinet. De beleidsbepalers zijn namelijk van mening dat er een stikstofprobleem is. Daarom moet de uitstoot van Co2 drastisch worden teruggedrongen. Om dat te bereiken stelde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot in het verleden voor om de veestapel te halveren.”Van de Nederlandse stikstofuitstoot is 70% afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij. Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1%. De verhouding is compleet zoek”, zo liet het Kamerlid weten op de website van D66.

Daarna kwam ChristenUnie-minister Carola Schouten (Landbouw) met de omstreden veevoermaatregel op de proppen. Deze maatregel moest ervoor zorgen dat het eiwitgehalte in het krachtvoer van melkvee omlaag zou worden gebracht. Volgens de minister zou hierdoor de stikstofuitstoot verminderen. Het plan kon rekenen op een flinke portie kritiek uit de landbouwsector. Verschillende boeren stelden dat minder eiwitrijk veevoer slecht is voor de gezondheid van dieren. De maatregel is inmiddels van tafel geveegd, omdat het toch niet het gewenste effect zou hebben.

Het moge duidelijk zijn dat de boeren op gespannen voet leven met de politiek. Deze moeizame relatie nadert momenteel het kookpunt. Protestgroep Farmers Defence Force heeft namelijk officieel bekend gemaakt D66-lijsttrekker Sigrid Kaag aan te klagen, wegens smaad en laster. Dat Kaag nu door FDF voor de rechter wordt gedaagd, komt echter niet uit de lucht vallen. In januari schreef de protestgroep al een boze brief waarin ze aankondigden aangifte te zullen doen. “Lasterlijke smaad kan je duur komen te staan als pleger. Het is precies dát waar FDF sinds haar oprichting al veel te vaak mee te maken heeft gehad: valse aantijgingen van media en politici. Daarom zijn een aantal van bovengenoemde mensen inmiddels aangeschreven door een jurist in opdracht van FDF: ze mogen het bewijs leveren van hun beweringen. Vervolgens kunnen ze een aangifte van FDF tegemoet zien.”

Deze brief was een reactie op eerdere uitspraken die Sigrid Kaag heeft gedaan bij televisieprogramma Nieuwsuur. Tijdens deze uitzending noemde de D66-lijsttrekker FDF in een adem met boeren die hekken omver hebben gereden in Groningen bij een protest. “Als je terugkijkt naar een paar maanden geleden: Farmers Defence Force, die hekken omrijden, journalisten bedreigen, maar uiteindelijk wel ontvangen worden door het kabinet. Dat vind ik ondenkbaar.”

Farmers Defence Force claimt nu dat zij dat helemaal niet hebben gedaan. Volgens hen is er nu dus sprake van smaad en laster. De protestgroep eist nu 50.000 euro van de deftige D66-lijsttrekker. Dat zal voor Sigrid Kaag echter geen enkel probleem zijn, aangezien de partij een miljardair als suikeroom heeft.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook