Boetes en sluitingen niet uitgesloten voor horeca die deuren weer openen

Grapperhaus. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Grapperhaus. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Het is menens tussen het demissionaire kabinet en de horecasector. Meerdere ondernemers zijn van plan om volgende week hun terrassen weer open te gooien, geheel tegen de regelgeving van Rutte en zijn team in. Grapperhaus heeft zojuist kenbaar gemaakt dat er forse boetes worden uitgedeeld als de terrassen hun deuren weer openen.

Het demissionaire kabinet slaagt er maar niet in om de horecasector tevreden te stellen. Al maanden zitten de deuren van restaurants en kroegen potdicht. De horecasector heeft al verschillende keren aan de bel getrokken bij politiek Den Haag, maar ze hebben tot dusver nog nul op het rekest gekregen.

Afgelopen dinsdag kondigde het demissionaire kabinet de eerste versoepelingen aan sinds de harde lockdown van december vorig jaar. Zo werden alle contactberoepen, minus sekswerk, weer toegestaan, evenals teamsporten voor jongeren tot 27 jaar oud. De horecasector kwam tijdens de persconferentie niet in aanmerking voor eventuele versoepelingen.

En dat terwijl de roep om de buitenterrassen weer te heropenen steeds luider klinkt. Ook bij verschillende bewindspersonen. Zo gaf de burgemeester van Hilversum aan er helemaal klaar mee te zijn. Wat hem betreft moeten de buitenterrassen weer worden geopend. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, was diezelfde mening toegedaan.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Voor veel horecaondernemers was het tafereel dat zich deze week in het Amsterdamse Vondelpark afspeelde de druppel die de emmer deed overlopen. 65 afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland hebben besloten om aanstaande dinsdag hun terrassen weer open te gooien. Gisteren maakte de politiebond kenbaar sympathie te hebben voor deze horecaondernemers.

Er zal echter wel gehandhaafd worden. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft vandaag zelfs te kennen gegeven dat horecazaken die hun deuren vanaf volgende week weer openen, kunnen rekenen op een forse boete. Zelfs het sluiten van een aantal horecazaken wordt niet uitgesloten.

Toch heeft Grapperhaus contact gezocht met de Koninklijke Horeca Nederland. Hij wil met hen onderzoeken wat er mogelijk is. De minister zegt er wel bij geen beloftes te kunnen doen. “Als er veel mogelijk was geweest, had de premier maandag wel een andere boodschap gehad”, zegt hij in het AD. “Het ellendige is dat de besmettingen weer oplopen. Als de ziekenhuizen overstromen, kun  je daar niet meer terecht, ook niet voor een hartoperatie. Maar we zijn er ook niet om ondernemers te belemmeren. Ik heb er alle begrip voor dat er zo langzamerhand maatregelenmoeheid is.”

Dit is begrijpelijkerwijs niet wat de horeca wil horen. Als zij zeggen de terrassen op een verantwoorde manier te kunnen openen, zou het demissionaire kabinet er goed aan doen om deze mensen het vertrouwen te gunnen. De horecasector is tenslotte ook al naar de rechter gestapt. Concluderend is het gewoon enorm spijtig dat het ├╝berhaupt al zo ver heeft moeten komen. Het kabinet heeft echter de sleutels in handen om daar iets aan te doen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook