Bom barst bij 50Plus

Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus

Het is weer eens hommeles bij 50Plus. De ouderenpartij wordt al langere tijd geplaagd door interne ruzies en strubbelingen. Vandaag lijkt de bom echter definitief te barsten. Zo riep lijsttrekker Liane den Haan Ellen Verkoelen, nummer drie op de kandidatenlijst, op om zich terug te trekken. Volgens Den Haan lukt het Verkoelen niet om zich te conformeren aan het verkiezingsprogramma. De twee praten zelfs al niet meer met elkaar.

Sinds het vertrek van Henk Krol als fractievoorzitter, is het hommeles bij 50Plus. In 2020 maakte toenmalig partijvoorzitter Geert Dales kenbaar dat hij alle Kamerleden van zijn partij zou willen vervangen, behalve Henk Krol. Dales kwam hierdoor in de clinch te liggen met partijoprichter Jan Nagel. Uiteindelijk besloten Dales en Krol de partij definitief de rug toe te keren.

Uiteindelijk werd Liane den Haan gebombardeerd als nieuwe lijsttrekker. Zij moet ervoor zorgen dat 50Plus een aantal Kamerzetels zal binnenslepen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week. Met de benoeming van Den Haan werd echter niet de kou uit de lucht gehaald.

De nieuwe lijsttrekker lag namelijk binnen no time alweer overhoop met Ellen Verkoelen, de nummer drie op de kandidatenlijst. Volgens Verkoelen zouden de standpunten van Liane den Haan omtrent pensioenen en AOW, niet stroken met het partijprogramma van 50Plus.

Er werd dan ook regelmatig geruzied in de WhatsApp-groep van 50Plus waar de gehele top tien van de partij in zit. Het partijbestuur besloot eerder deze WhatsApp-groep te verwijderen. Uiteindelijk werd deze beslissing weer teruggedraaid, met als voorwaarde dat het geruzie voor eens en altijd afgelopen moest zijn. Deze WhatsApp-groep werd eind vorige maand echter opnieuw opgeheven, omdat de partij weer in oude gewoontes gevallen zou zijn.

De bom tussen Liane den Haan en Ellen Verkoelen lijkt vandaag definitief te barsten. Tijdens een interview met NPO Radio 1 riep Den Haan haar eigen nummer drie op om zich terug te trekken. De twee praten niet eens meer met elkaar.

“Ik ga ervan uit dat als de nummer drie heel veel moeite heeft met ons verkiezingsprogramma en met de lijsttrekker, dat zij zichzelf terugtrekt. Dit is niet meer houdbaar. Als je je niet kunt conformeren aan het programma, wat in overweldigende meerderheid door de leden is vastgesteld, dan moet je jezelf terugtrekken.”

50Plus heeft momenteel vier zetels in de Tweede Kamer. Sinds het interne geruzie heeft zich een flinke daling in de peilingen voorgedaan. Zoals het er nu voorstaat kan de ouderenpartij rekenen op slechts één Kamerzetel. Deze daling zou zich met deze nieuwe rel echter stevig kunnen doorzetten. 50Plus is mijns inziens hard bezig om z’n eigen graf te graven. Het zou dan ook niet vreemd zijn als de kiezer massaal afrekent met deze partij, waardoor Liane den Haan na 17 maart met lege handen zal komen te staan.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook