Burgemeester Broertjes zet kabinet voor dilemma en pleit voor versoepelingen

Pieter Broertjes bij GooiTV. Bron: Screenshot YouTube/GooiTV Pieter Broertjes bij GooiTV. Bron: Screenshot YouTube/GooiTV

Verschillende burgemeesters van de Veiligheidsraad zien dat de rek uit het elastiek is. Zij vinden dat er zo snel mogelijk versoepelingen moeten worden doorgevoerd. Zo is burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) zelfs van mening dat de buitenterrassen weer opengegooid moeten kunnen worden, zeker met beter weer op komst.

Sinds december zit Nederland opgescheept met een harde lockdown. Ruim een maand later kwam daar de omstreden avondklok bij. Ondertussen zitten we al bijna drie maanden opgesloten, zo luidt de kritiek. De deuren van verschillende sportverenigingen, ondernemingen en de horeca zitten nog altijd potdicht. De roep om versoepelingen van de coronamaatregelen klinkt dan ook steeds luider.

Vandaag kwamen de kopstukken van het demissionaire kabinet bijeen om met elkaar de huidige status van de coronacrisis te bespreken. Morgen zullen minister-president Mark Rutte en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie geven. Gisteren lekte al uit dat er weinig ruimte voor versoepelingen is. Verschillende maatregelen, zoals de omstreden avondklok, worden verlengd na 2 maart. Daar staat de heropening van de kappers en het deels heropenen van de middelbare scholen tegenover.

Toch lijken de hoge heren uit politiek Den Haag zich te realiseren dat de rek uit het elastiek lijkt te zijn. Minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) lijkt hierin het voortouw te nemen. “We trekken het ons aan dat mensen zeggen; hoelang houden we dit nog vol”, zegt hij tegenover de NOS. “Het akelige is alleen dat we niet kunnen zeggen dat het virus en alle mutanten overwonnen zijn.”

Het demissionaire kabinet zit naar eigen zeggen dus in een lastig parket. Ze zeggen dat ze staan voor een dilemma. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid worden versterkt door de roep van verschillende burgemeesters die van mening zijn dat er op korte termijn versoepelingen moeten komen.

Vanmiddag vergaderde namelijk ook de Veiligheidsraad over de huidige vooruitgang omtrent de coronacrisis. Zij merken dat het geduld op is en vinden dat er perspectief moet komen. “De rek begint er echt uit te raken”, zegt burgemeester Jan van Zanen (Den Haag) tegenover de Telegraaf. “Iedereen is het zat. Je merkte met het schaatsen al dat dat voor veel mensen een bevrijding was, en nu weer met het mooie weer. Mensen willen echt iets doen. En we kunnen het niet meer geloofwaardig tegenhouden.”

Ook andere burgemeesters, zoals Sharon Dijksma (Utrecht) en John Jorritsma (Eindhoven), zijn het met Van Zanen eens. Het is echter Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, die er zelf ook tabak van lijkt te hebben. Volgens hem moet de samenleving worden opengegooid. Zeker met het lenteseizoen weer voor de deur, is Broertjes van mening dat mensen gewoon van een drankje op het buitenterras moeten kunnen genieten.

“De samenleving moet open. Dat kan niet anders. Het kabinet is de baas en wij zijn slechts uitvoerders, maar de samenleving snakt naar meer openheid. We horen nu ook al vier weken desastreuze verhalen over mutaties en de Britse variant. Maar dat blijft ook uit. We zullen moeten leren leven met het virus”, aldus Broertjes tegenover de Telegraaf.

Volgens ‘de krant van wakker Nederland’ gaat Broertjes met de minister in gesprek om hem ervan te overtuigen dat hij het gelijk aan z’n kant heeft staan. “Het wordt een interessant gesprek”, zegt de burgemeester daarover. Het zal mij echter benieuwen of het hem lukt om het demissionaire kabinet in beweging te krijgen. De overheid blinkt de laatste tijd namelijk niet uit in enige felxebiliteit, to put it mildly.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!