Burgemeester Halsema wil alcohol, lachgas en muziek weren uit parken

Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam

Burgemeester Femke Halsema wil alcohol, lachgas en harde muziek in parken verbieden. De GroenLinks-bewindsvrouw wil deze optie hanteren, op het moment dat parken weer volstromen met hordes mensen. Eerder kwamen in het Vondelpark honderden jongeren bij elkaar, terwijl Nederland nog altijd midden in de coronacrisis zit.

De overheid is tegenwoordig heel goed in het verbieden van bepaalde activiteiten. Zo was de gevestigde orde afgelopen winter van mening dat er een algeheel vuurwerkverbod moest komen. Dit verbod moet ervoor zorgen dat politie en zorgpersoneel tijdens de jaarwisseling worden ontlast. Het coronavirus heeft er eigenhandig voor gezorgd dat verschillende politieke kopstukken volledig zijn doorgeslagen.

GroenLinks-bewindsvrouw Femke Halsema is daar een treffend voorbeeld van. Zo is de burgemeester van Amsterdam voornemens om alcohol, lachgas en harde muziek te verbieden in parken. ‘Daartoe heeft burgemeester Halsema een speciale verordening in het leven geroepen, als onderdeel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Als het te druk wordt, wil de Amsterdamse burgemeester in bepaalde gebieden en tijdstippen verboden in kunnen stellen’, zo valt er te lezen in de Telegraaf.

Door het opkomende lenteweer is de verwachting dat verschillende parken wederom vol zullen stromen met grote aantallen mensen. Om topdrukte in de parken te voorkomen, wil Halsema eigenhandig alcohol, lachgas en harde muziek verbieden. Op deze manier wil de bewindsvrouw kunnen ingrijpen als grote groepen mensen te dicht bij elkaar komen. Een maand geleden vierden honderden jongeren al een feestje in het Vondelpark.

Het coronavirus wordt stelselmatig als excuus gebruikt om meerdere vrijheden te beperken. Zo mag men niet meer voor zichzelf beslissen of ze na 22.00 uur ’s avonds nog de deur uitgaan. Twee dagen geleden verscheen er echter een onderzoek van de Ierse gezondheidsdienst HPSC. Dat onderzoek toont aan dat de kans op besmetting in de buitenlucht nihil is. Slechts 262 besmettingen van de 232.000 coronagevallen vonden buitenshuis plaats.

Naar aanleiding van dit onderzoek is eigenlijk geen enkele reden meer te bedenken om activiteiten in de buitenlucht nog langer te verbieden. Rechtgeaarde liberalen zullen de huidige bemoeizucht van de overheid dan ook met lede ogen aanzien. Mensen zouden zelf moeten kunnen beslissen of ze een biertje in het park willen drinken als de zon schijnt. Daarbij, hoe wil de overheid iedereen binnenhouden op het moment dat het van de zomer weer dertig graden wordt? Gaat de overheid dan bezoekjes aan het strand of zwembaden verbieden? Op deze manier blijven we bezig. De boven-ons-gestelden zouden hun bevolking weer eens moeten vertrouwen en zich realiseren dat er ook nog zoiets als zelfverantwoordelijkheid bestaat.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook