Burgemeesters smeken kabinet om heropening terrassen

Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam Burgemeester Femke Halsema. Bron: Screenshot YouTube/Gemeente Amsterdam

Het demissionaire kabinet wilde vanaf 21 april de eerste serieuze versoepelingen doorvoeren. Zo zouden terrassen en winkels hun deuren weer mogen openen en zou er afscheid genomen worden van de omstreden avondklok. Dit voornemen verging echter als sneeuw voor de zon, nadat de bewindspersonen bij elkaar waren gekomen in het Catshuis. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag smeken het demissionaire kabinet bijna om de terrassen wél te heropenen. 

Het bleek te mooi om waar te zijn. Vorige week gingen er geluiden op dat het demissionaire kabinet bezig is met een openingsplan voor Nederland. Volgens RTL Nieuws is Mark Rutte en zijn team voornemens om Nederland te verlossen van de strenge coronamaatregelen, op het moment dat de zomer aanbreekt. Volgens het conceptplan zouden eerst winkels en terrassen hun deuren weer mogen openen. Ook de omstreden avondklok zou in de ban worden gedaan. Deze versoepelingen zouden aanvankelijk op 21 april ingaan. Dat feestje gaat echter niet door.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Gisteren kwamen de hoge heren namelijk bij elkaar in het Catshuis. Daar werd uiteindelijk besloten dat de deur nog altijd niet van het slot gehaald kan worden. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) temperde vorige week vrijdag al de verwachtingen bij Beau. “We denken wel degelijk dat die derde golf wat lager is dan we een aantal weken geleden hebben aangenomen. Maar we zijn nog niet over die piek heen. Als je niet ziet dat het aantal nieuwe opnames gaat dalen, dan is het natuurlijk heel gevaarlijk om enorme versoepelingen te doen.”

De zoveelste teleurstelling voor Nederland. En dat terwijl heel veel mensen nog steeds de gevolgen van de harde lockdown ervaren. Zelfs de burgemeesters van de vier grote steden lijken voorzichtig in opstand te komen. In een schriftelijke verklaring hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gepleit voor de heropening van de terrassen. Ook andere buitenruimten moeten worden heropend. ‘Anders wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan.’

Tel daarbij op dat de Ierse gezondheidsorganisatie HPSC een onderzoek heeft uitgevoerd, waarin bewezen wordt dat de kans op besmetting in de buitenlucht nagenoeg nihil is. Van de 232.000 coronagevallen vonden slechts 262 besmettingen buitenshuis plaats. Met dit onderzoek in de hand zijn er nog maar weinig redenen te bedenken om activiteiten in de buitenlucht te blijven verbieden. Helaas begint het er steeds meer op te lijken dat de angst regeert bij het demissionaire kabinet. Dat is slecht nieuws voor eventuele nieuwe versoepelingen en dus voor Nederland.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook