Burgemeesters stellen uitstel verkiezingen voor, Wilders wil er niets van weten

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders aan het werk in de Tweede Kamer.

Verschillende burgemeesters hebben voorgesteld om de aankomende verkiezingen van 17 maart uit te stellen. Ze vrezen voor hogere besmettingscijfers en maken zich zorgen over de vrijwilligers op stembureau’s. Oppositieleider Geert Wilders is echter faliekant tegen de roep om de Tweede Kamerverkiezingen uit te stellen.

Door verschillende burgemeesters wordt al voorzichtig de wens uitgesproken om de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in maart uit te stellen. De voorstanders van dit voorstel noemen het coronavirus als reden. Ze vrezen dat als er gestemd zal gaan worden, dit zou kunnen uitbarsten in nog meer besmettingen. Er wordt zelfs gesproken over eventuele ‘besmettingshaarden’.

Luc Winants, burgemeester van Venray, is een uitgesproken voorstander om de Tweede Kamerverkiezingen vooruit te schuiven. “We moeten heel simpel zeggen: we gaan dit nu niet doen”, zegt hij in het NRC. Ook Frank Streng, VVD-burgemeester van Medemblik, is het hiermee eens. “Als het ministerie nu aan alle burgemeesters zou vragen of zij het een goed idee vinden de verkiezingen te laten doorgaan, denk ik dat je uitkomt op fiftyfifty.” Ook andere burgemeester zoals Lucien van Riswijk (CDA, Zevenaar) en Jos Hessels (CDA, Echt-Susteren) zien de verkiezingen op 17 maart niet zitten.

Burgemeesters zijn echter wel belangrijke spelers als het om verkiezingen gaat. Zij zijn verantwoordelijk voor het organiseren ervan. Ze spreken in het artikel hun vrees uit dat door de angst voor het coronavirus de opkomst lager zal zijn en ze maken zich zorgen over de vrijwilligers op de stembureaus. “Ik spreek stembureauleden die zeggen: ik heb me aangemeld, maar ik wacht toch even af of ik wel kom, met die derde golf”, aldus burgemeester Winants.

Uiteindelijk is het de landelijke politiek die de knoop definitief moet doorhakken of er wel of geen verkiezingen worden gehouden in maart. Gisteravond diende zich de eerste tegenstander al aan: Geert Wilders. De oppositieleider is niet van plan om de verkiezingen vooruit te schuiven en haalt hard uit naar de voorstanders van het idee. “Geen sprake van! Niks uitstellen verkiezingen. Elitetroepen van ongekozen burgemeesters mogen onze democratie niet om zeep helpen! Verkiezingen dus op 17 maart!”

En hier heeft Geert Wilders wel degelijk een punt. Verkiezingen zijn het hoogtepunt van onze democratie, zeker de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Daar mag nooit aan getornd worden. Er moet alles op alles gezet worden om de verkiezingen door te laten gaan. Het is nu aan de hoge heren in Den Haag om ervoor te zorgen dat er goede en vooral uitvoerbare alternatieven op tafel komen te liggen, zodat de kiezers in maart gewoon hun stem kunnen uitbrengen. Als het echt niet mogelijk is, dan is het niet anders. Maar je hebt geen recht van spreken als je niet alles eraan gedaan hebt om de verkiezingen door te laten gaan. Daar is het feest van de democratie namelijk te belangrijk voor.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook