Carola Schouten loodst stikstofwet door Eerste Kamer

Carola Schouten. Bron: Screenshot YouTube/Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. Bron: Screenshot YouTube/Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Al jaren zit de bouwsector in de knel vanwege de stikstofcrisis. Door deze crisis kunnen er momenteel geen nieuwe wegen worden aangelegd of nieuwe woningen worden gebouwd. De vernieuwde stikstofwet van het demissionaire kabinet moet daar verandering in brengen. Gistermiddag werd de omstreden stikstofwet goedgekeurd door een meerderheid in de Eerste Kamer.

Voordat de coronacrisis in Nederland uitbrak, was ons land volgens velen al in een andere crisis verwikkeld geraakt. Namelijk de stikstofcrisis. Door deze crisis was het niet mogelijk om nieuwe wegen aan te leggen of woningen bij te bouwen. En dat terwijl Nederland kamt met een woningtekort.

Er moest een stikstofwet in elkaar worden geflanst waarin duidelijke afspraken staan omtrent natuurbescherming. De Raad van State, het belangrijkste onafhankelijke adviesorgaan van de regering, zette echter een streep door de eerste versie van de stikstofwet. Deze wet werd dus teruggestuurd naar de tekentafel.

Onder druk van de Tweede Kamer moest deze stikstofwet worden aangepast. ‘In de wet staat dat in 2025 zeker 40 procent, in 2030 50 procent en in 2035 74 procent van de ‘stikstofgevoelige’ natuur weer helemaal gezond moet zijn. Ook komt er compensatie voor landbouwbedrijven die extra last ondervonden van het verbieden van de soepele stikstofregels’, zo tikt de NOS op.

Nadat deze wet werd aangepast, werd deze door de Tweede Kamer heen geloodst. Nadat een meerderheid goedkeuring had gegeven, was de Eerste Kamer aan zet. Geen eenvoudige opgave, aangezien het huidige demissionaire kabinet geen meerderheid in de Senaat heeft. Landbouwminister Carola Schouten had dus steun nodig van een aantal oppositiepartijen.

Die steun kreeg zij. SP, 50Plus, SGP en OSF stemden, samen met de coalitiepartijen, in met de vernieuwde stikstofwet. “Het is niet de wet van de SP, maar wij stemmen voor zodat het land weer van het slot kan”, zegt SP-woordvoerder Janssen tegen de NOS.

Deze stikstofwet zal echter onherroepelijk gevolgen hebben voor verschillende boeren. Het is daarom ook niet gek dat de BoerBurgerBeweging vindt dat deze wet überhaupt van tafel geveegd moet worden. “Deze stikstofwet deugt niet”, zegt lijsttrekker Caroline van der Plas eveneens tegen de NOS.

“Deze stikstofwet zet het hele land op zijn kop. De wet had eigenlijk gewoon controversieel verklaard moeten worden. Er worden maatregelen genomen die voor de landbouw gewoon onevenredig zijn. Het hele fundament deugt niet en die wet moet terug naar de tekentafel. Er moet een noodwet komen voor bedrijven die in de knel zitten.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook