CBS doet termen als ‘westers’ en ‘niet-westers’ in de ban

PVV-leider Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers PVV-leider Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

Termen als ‘westers’ en ‘niet-westers’ worden binnenkort door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de ban gedaan. Het CBS neemt afscheid van dergelijke bewoordingen, nadat er ophef over ontstond op de Universiteit Utrecht. Het voornemen kon niet op goedkeuring rekenen van een aantal rechtse politieke partijen. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek zal binnenkort afscheid nemen van termen als ‘westers’ en ‘niet-westers’. “Het CBS wil niet langer onderscheid maken tussen ‘westerse’ en ‘niet-westerse’ achtergrond. Volgens een woordvoerder is het statistiekbureau zich bewust van de discussie in de samenleving en onder wetenschappers”, zo schrijft NRC Handelsblad.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

De gehele discussie over het gebruik van deze termen ontstond enige tijd geleden in Utrecht. “De discussie over westers en niet-westers is actueel nu er op de Universiteit Utrecht ophef is ontstaan over deelname aan de Barometer Culturele Diversiteit van het CBS. Daarmee wil de universiteit de diversiteit onder medewerkers in kaart brengen. Ze worden ingedeeld in Nederlandse, westerse en niet-westerse migratieachtergrond. Dat stuit op verzet van sommige medewerkers. Zij stellen dat hiermee een discutabel onderscheid in stand wordt gehouden”, zo tikt RTV Utrecht op.

Vooral de rechterkant van het politieke spectrum is niet te spreken over het voornemen van het CBS. Uiteraard kon het statistiekbureau op forse kritiek van PVV-leider Geert Wilders rekenen. “En zo worden de enorme problemen met niet-westerse allochtonen met betrekking tot criminaliteit, uitkeringsafhankelijkheid en immigratie door politiek correcte lieden schaamteloos weggemoffeld. Waardoor de tegenmacht op het multiculturele beleid verdwijnt. Schandalig en onacceptabel!”, foeterde de oppositieleider op Twitter.

Ook JA21 ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. “Meten is weten. Maar het CBS wil niet meer meten zodat we het vanzelf niet meer weten. Wat JA21 betreft blijven we in dit land wel bij de feiten”, laat de kersverse partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga op Twitter weten. 

Het is natuurlijk prima dat mensen die aanstoot nemen aan deze termen dat duidelijk maken. Het effect van dit voornemen zou echter kunnen zijn dat sommige cijfers en feiten onder het tapijt terechtkomen, waardoor er enorm veel kennis verloren gaat. Bepaalde informatie zal in de toekomst op een grote berg van algemeenheid belanden. Vaagheid alom. Dit voornemen zorgt mijns inziens voor grote onduidelijkheid. En dat terwijl feiten en cijfers er juist voor bedoeld zijn om bepaalde kwesties te verduidelijken. Iets waar het CBS momenteel niets aan bijdraagt.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook