Coalitie stemt tegen SP-motie voor zorgbonus

Zorgminister Tamara van Ark. Bron: Screenshot YouTube/EersteKamer Zorgminister Tamara van Ark. Bron: Screenshot YouTube/EersteKamer

Er komt geen zorgbonus van 500 euro voor alle zorgmedewerkers. De huidige coalitiepartijen gooiden roet in het eten door tégen de desbetreffende SP-motie te stemmen. Verschillende brancheorganisaties zoals CNV Zorg & Welzijn en NU’91, hebben geen goed woord over voor het besluit van de Tweede Kamer. 

Sinds de coronacrisis is er een grootschalige discussie losgebarsten over een eventuele zorgbonus. Deze beroepsgroep staat vooraan in de frontlinie om het coronavirus te bestrijden. Desondanks zorgt deze kwestie voor hoofdbrekens in politiek Den Haag. Er wordt namelijk hevig gediscussieerd over de hoogte van het geldbedrag en wie deze bonus uiteindelijk op z’n bankrekening mag bijschrijven. Aanvankelijk was het idee om alle zorgmedewerkers een bonus van 500 euro te schenken. Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) spreekt echter over een dilemma.

Volgens de demissionaire minister is er voor dit jaar onvoldoende budget beschikbaar om iedereen 500 euro cadeau te doen. Tijdens het coronadebat van vorige week hield Van Ark de Tweede Kamer twee keuzes voor. Een beperkte groep zorgmedewerkers, die lange tijd in de frontlinie hebben gestaan, krijgen allemaal 500 euro óf alle zorgmedewerkers krijgen een bonus tussen de 200 en 240 euro.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Het dilemma schoot echter in het verkeerde keelgat bij PVV-leider Geert Wilders. Tijdens het coronadebat spendeerde de oppositieleider zijn laatste woorden eraan. “Wat een vrekkigheid. De minister van Medische Zorg zegt een dilemma te hebben. Nou, wij hebben dat dilemma niet. Hou op met die gierigheid, geef iedereen die 500 euro en als dat teveel kost geeft u maar een jaartje wat minder geld aan Afrika, Italië of Griekenland.”

De aanval van Wilders vond echter geen gehoor bij de coalitiepartijen. Tijdens het debat in de Tweede Kamer stemden VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie tegen de SP-motie, die ervoor moest zorgen dat alle zorgmedewerkers 500 euro op hun bankrekening konden bijschrijven.

Een schande, zo vinden diverse brancheorganisaties. Vakbond CNV Zorg & Welzijn spreekt over ‘een gemiste kans’. Beroepsorganisatie NU’91 ging er met gestrekt been in. “Dit is niet meer uit te leggen. Ik schaam me ervoor zorgmedewerkers te moeten vertellen dat zij niet meer de beloofde 500 euro krijgen, terwijl hen wel wordt verzocht hun vakantie op te offeren. Iedereen zou 500 euro krijgen, dus regel dat. Of ga straks maar aan mensen in de gehandicaptenzorg uitleggen dat zij niet genoeg met coronapatiënten hebben gewerkt voor een bonus”, zo tikt het Algemeen Dagblad op.

Uiteraard is dit een grof schandaal. Het demissionaire kabinet heeft regelmatig de mond vol over ‘het fantastische werk in de zorg’. We moesten ‘samen’ de zorg ‘ontlasten’ door ons ‘aan de coronamaatregelen te houden’. Een bonus ter waarde van 500 euro is voor de Haagse regentenkliek echter teveel gevraagd. Zou het demissionaire kabinet nog enig gevoel voor urgentie hebben?!

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook