Code Oranje; een partij met potentie

Richard de Mos. Bron: Screenshot YouTube/Hart voor Den Haag Richard de Mos op persconferentie Code Oranje.

Code Oranje doet tijdens de aankomende verkiezingen een poging om meerdere zetels in de Tweede Kamer te bemachtigen. ‘Ombudspolitiek’ en vrijheid van meningsuiting staan bij deze partij centraal. Naast deze verkiezingsretoriek zit de partij echter ook boordevol ideeën.

Zelf zegt lijsttrekker Richard de Mos dat zijn partij niet in bepaalde hokjes geduwd kan worden. Code Oranje is noch links noch rechts. Het gaat de nieuwe partij erom dat de problemen waar kiezers mee te kampen hebben worden opgelost. ‘Ombudspolitiek houdt in dat er bottom-up politiek bedreven wordt: politiek waarbij de belangen/noden van de bevolking leidend zijn’, zo valt er te lezen op de website.

Kiesgerechtigde leeftijd

Daarnaast zit de partij boordevol ideeën. Zo is Richard de Mos van mening dat de jongere generatie te weinig betrokken wordt bij de politiek. Dat zou de oud-PVV’er graag anders willen zien. Bij De Dagelijkse Standaard zegt hij dat CBS-cijfers laten zien dat slechts vier op de tien jongeren interesse hebben in de politiek. De Mos pleit dan ook voor een verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd. Wat hem betreft moet deze worden bijgesteld van achttien naar zestien jaar.

“Het is belangrijk dat jonge mensen toegang hebben tot democratische besluitvorming”, zegt Richard de Mos bij DDS. “De beslissingen die nu worden genomen hebben straks immers invloed op hun leven. Bovendien zijn jongeren de toekomstige dragers van de democratie. Door jongeren meer les te geven over burgerschap en ze een stem te geven, vergroten we de betrokkenheid bij onze democratie. Zeker omdat ze dan kunnen meebeslissen over de thema’s die hen raken.”

Bekende gezichten

Daarnaast is het lijsttrekker Richard de Mos in recordtempo gelukt om een blik met bekende gezichten open te trekken. Topadvocaat Peter Plasman verbond zich officieel aan Code Oranje en staat op plek twee van de kandidatenlijst. Mocht Code Oranje twee zetels halen bij de aankomende verkiezingen, zal dat betekenen dat de Tweede Kamer weer een advocaat rijker is. Daarnaast hebben ook andere bekende gezichten, zoals Jan Dijkgraaf en Jan Roos, te kennen gegeven hun stem uit te brengen op Code Oranje.

Richard de Mos is er zelfs in geslaagd om bromsnor Johan Derksen aan zich te binden. Niet in officiële vorm, aangezien Derksen geen politieke ambities heeft. Wel werd hij door De Mos uitgeroepen tot ‘Ambassadeur van het Vrije Woord‘. “Hun partijprogramma staat mij zeer aan”, gaf Derksen in een uitzending van Veronica Inside toe. “Het is de enige partij die het vrije woord hoog in het vaandel heeft staan. Hij heeft als gemeenteraadslid in Den Haag bewezen dat het een geweldige politicus is. Ik vind het goede mensen.”

Struikelblokken

Er zijn echter twee struikelblokken die de partij nog moet zien te overwinnen. Zo schommelen ze in de peilingen tussen de nul en één zetel. Concurrent JA21, ook een nieuwe partij, doet het beter en scoort in de peilingen structureel tussen de één en drie zetels.

Daarbij loopt er ook nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar Richard de Mos. Hij wordt samen met oud-wethouder Rachid Guernaoui door het OM ondermeer verdacht van ‘deelneming aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers, schending van hun ambtsgeheim, meineed en corruptie’, zo valt er te lezen bij Omroep West. De Mos ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden.

Desondanks is de kans zeker aanwezig dat Richard de Mos een zetel in de Tweede Kamer zal binnenslepen. De campagne van Code Oranje draait op volle toeren, vooral online, en de man beschikt over een grote gunfactor. Alle ingrediënten lijken aanwezig om van Code Oranje een succesvolle beweging te maken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook