Code Oranje kiest ‘tussenweg’ qua immigratie

Richard de Mos. Bron: Screenshot YouTube/Hart voor Den Haag Richard de Mos op persconferentie Code Oranje.

Code Oranje heeft vandaag hun verkiezingsagenda gepubliceerd. In de veertien hoofdstukken tellende agenda, is ook een rol voor het immigratiebeleid weggelegd. De partij van Richard de Mos kiest voor een ‘slimme tussenweg’ omtrent dit onderwerp en bepleit om vluchtelingen op te vangen in de eigen regio.

Sinds de opkomst van Pim Fortuyn is immigratie een belangrijk thema geworden tijdens de verkiezingen. Na de brute moord en de opkomst van de PVV, heeft Geert Wilders dat stokje overgenomen. Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen van 2017, kwam daar een nieuwe partij bij: Forum voor Democratie. Ook bij de partij van Thierry Baudet was immigratie een belangrijk onderwerp.

Tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen doen er een recordaantal partijen mee. Zo ook Code Oranje. De partij van Richard de Mos doet een gooi naar een plekje in de Tweede Kamer. Vandaag presenteert die partij haar agenda. Het hoofdstuk immigratie ontbreekt daar niet in. De oud-PVV’er kiest echter voor een middenweg.

‘De politieke discussie over het opvangen van vluchtelingen is sterk gepolariseerd’, zo valt te lezen op de website van Code Oranje. ‘Het lijkt daardoor een zwart-wit keuze te zijn: we vangen vluchtelingen hierop, of we houden ze buiten. Maar de tussenweg is vele malen slimmer: investeren in de humane opvang van vluchtelingen in de regio van herkomst. Deze oplossing biedt alleen maar voordelen: voor de vluchtelingen zelf, die niet eerst de halve wereld over moeten om in een onbekende cultuur een lange procedure te ondergaan, en die snel terug kunnen keren als de reden van het vluchten voorbij is.’

Toch lijkt de nieuwbakken partij zich te realiseren dat een groot deel van de Nederlandse samenleving, van mening is dat immigratie ingeperkt moet worden. ‘Code Oranje is niet doof voor de signalen uit de samenleving. Uit onderzoek van bureau Kantar blijkt dat een meerderheid in Nederland vindt dat immigratie moet worden beperkt. Een zeer groot deel (91%) vindt dat er nauwelijks ruimte is voor meer inwoners. Ook een grote meerderheid (77%) van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond deelt deze mening.’

De partij wil dat de immigratiestroom fors wordt ingeperkt en wil vluchtelingen op een ordentelijke manier opvangen. Volgens de partij van Richard de Mos moet dat echter zo veel mogelijk gebeuren in de eigen regio. Daarnaast wil Code Oranje dat er een duidelijke scheidslijn wordt aangebracht tussen vluchtelingen en arbeidsmigranten. Als klap op de vuurpijl stelt de partij ook nog een referendum voor over het instellen van een immigratiequotum.

Dit zijn duidelijk teksten van een politieke partij die kritisch is op immigratie. Het lijkt er echter wel op dat Code Oranje eieren voor hun geld kiest. De partij van lijsttrekker Richard de Mos gaat er niet met gestrekt been in en lijkt te kiezen voor een duidelijke middenweg in de toon die ze hanteren. Wellicht dat ze ook zelf hebben ingezien dat het omver schoppen van heilige huisjes niet genoeg is om een vinger in de pap te krijgen omtrent immigratiebeleid.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook