Code Oranje pleit voor heropvoeding van reljeugd: ‘Bij zulke incidenten geen eindeloos theegeslurp’

Richard de Mos. Bron: YouTube/Omroep West Richard de Mos

Code Oranje heeft geen goed woord over voor de reljeugd die Nederland afgelopen dagen heeft geteisterd. Lijsttrekker Richard de Mos pleit dan ook voor een harde aanpak. Daarnaast is hij van mening dat de relschoppers een heropvoeding verdienen.

Net zoals verschillende politici is ook Richard de Mos helemaal klaar met de relschoppers. De oud-PVV’er heeft geen goed woord over voor de relschoppers die ons land de afgelopen dagen heeft geteisterd. Hij pleit daarom voor een streng lik-op-stuk-beleid en zou graag zien dat het leger wordt ingezet, als er zich weer grootschalige rellen zouden aandienen.

“De politie heeft een gigantisch capaciteitsprobleem en nu relschoppers geweld gebruiken, plunderen en vernielen, moet het leger worden ingezet bij de ernstig uit de hand lopende oproer”, laat De Mos weten op de website van Code Oranje.

“Bij dit soort reltuig werkt alleen lik-op-stuk-beleid. Het is nu zinvol om de groepsaansprakelijkheid uit de breiden naar iedereen die erbij aanwezig is, los van individueel handelen. Iedereen die bij de rellen aanwezig is kan worden opgepakt, lik-op-stuk bij verhalen aangerichte schade. Was je erbij, ben je erbij.”

Heropvoeding

Naast de inzet van het leger en het hard straffen van de daders, pleit Richard de Mos ook voor een heropvoedingstraject. Dat schrijft hij op ThePostOnline. Hij vindt het onbestaanbaar dat ouders hun kinderen niet meer onder controle hebben. “Bij zulke ernstige incidenten past geen eindeloos theegeslurp, maar moet er als de wiedeweerga worden begonnen met het heropvoeden van deze ontspoorde jeugd en van hun ouders. Want veel vaders en moeders hebben de grip op hun kinderen totaal verloren.”

Ook de ouders van de relschoppers worden in dit stuk niet gespaard. Code Oranje is van mening dat zelfs de ouders van deze ontspoorde kinderen weer heropgevoed moeten worden. “Als je je kind niet thuis kan houden, ben je verantwoordelijk voor de schade die het aanricht. Veel ouders weten niet hoe ze grip op hun kinderen moeten houden. Daarom moeten ouders, met hun kinderen, heropgevoed worden. Niet vrijblijvend, maar verplicht.”

Als er tussen deze mensen ouders zitten die niet mee willen werken aan een heropvoeding, dan moeten deze mensen worden gekort op de bijstand, zo is Code Oranje van mening. De partij denkt dat een heropvoedingstraject meer aan de oplossing van het probleem zal bijdragen, dan dat kinderen bij hun ouders blijven zitten die compleet de grip zijn kwijtgeraakt.

Hoekstra

Richard de Mos en zijn partij zijn echter niet de enigen die pleiten voor een stevige heropvoeding. Ook CDA-lijsttrekker en minister Wopke Hoekstra zou niet onwelwillend tegenover een heropvoeding van de relschoppers staan. “Kennelijk lukt het de ouders van deze mensen niet of heerst er onder hen onvoldoende bereidheid om deze kinderen gewoon binnen het gareel te houden”, zei hij daarover bij Goedemorgen Nederland.

Kortom: steeds meer partijen lijken na de rellen van afgelopen dagen niet geheel onwelwillend tegenover een heropvoeding te staan. Het is echter eerst van belang dat de opgepakte daders de gemaakte schade gaan terugbetalen. Ook dat zal nog een hele kluif worden.