Column: Baudet op de pijnbank bij Jinek

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Gisteravond ging ik er eens goed voor zitten. Tijdens mijn werkzaamheden voor The Politics Post kwam ik erachter dat niemand minder dat Farid Azarkan (Denk) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) aan tafel zouden zitten bij Jinek. Twee politieke leiders die lijnrecht tegenover elkaar staan. Vuurwerk! Dat is wat ik dacht toen ik de aankondiging las.

Dat vuurwerk was er. FVD-leider Thierry Baudet werd stevig onder vuur genomen door presentatrice Eva Jinek en RTL Nieuws-journalist Floor Bremer. De twee journalisten slaagden erin om Baudet af te laten gaan als een gieter, door hem te confronteren met zijn eigen uitspraken. Baudet hanteerde echter de tactiek die hij altijd gebruikt als het hem te heet onder de voeten wordt. Die van de draaitol.

Die draaitoltactiek scoort natuurlijk geweldig bij zijn achterban. Vervolgens begint hij te schreeuwen dat hij geframed wordt. Dat het allemaal de schuld is van de media. Dat het nooit aan hemzelf kan liggen. Dat wij het allemaal fout zien. Dat hij de enige visionair is die het goed heeft gezien. Het is een trucje wat Baudet in mijn ogen graag gebruikt.

De ongemakkelijkheid spatte van de beeldbuis af. Het begon eigenlijk een sneue vertoning te worden. Het toppunt van sneuheid was echter niet draaitol Baudet of een duikende Azarkan. Dat was namelijk cabaretier Martijn Koning. In een speech probeerde hij vooral Thierry Baudet op zijn plek te zetten.

Hij schilderde Baudet mijns inziens af als een halve nazi. Als klap op de vuurpijl haalde hij de Joodse vriendin van Thierry Baudet erbij. Inclusief zijn toekomstige kinderen. Het was te walgelijk voor woorden. Het was ook niet grappig, terwijl dat wel het primaire doel van een cabaretier moet zijn. Je mag alles van Baudet vinden. Dat doen we dan ook naar hartelust. Maar deze ‘cabaretier’ sloeg de plank echter volledig mis. Eigenlijk was de hele uitzending misselijkmakend.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook