Column: Blunderkoning Grapperhaus

Minister Ferdinand Grapperhaus. Bron: Screenshot: YouTube/PVVpers Minister Ferdinand Grapperhaus. Bron: Screenshot: YouTube/PVVpers

Je zou maar minister van Justitie en Veiligheid zijn. Dan ben je in politiek opzicht verantwoordelijk voor de Nederlandse rechtsstaat. Of zoals het ministerie deze functie omschrijft: “Het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgt voor de rechtsstaat in Nederland, zodat mensen in vrijheid kunnen samenleven, ongeacht hun levensstijl of opvattingen.”

De minister stuurt dit ministerie aan. Het is daarom onwerkelijk dat Nederland momenteel zit opgezadeld met een minister van Justitie, die voornamelijk bekend staat om zijn blunders.

Sterker nog: de politieke carrière van Ferdinand Grapperhaus staat bol van blunders en uitglijders. Zo nam Grapperhaus in 2019 deel aan de Algemene Politieke Beschouwingen. Terwijl minister-president Mark Rutte het woord voerde namens het kabinet, zat Grapperhaus op zijn tablet een voetbalwedstrijd te kijken.

Hij was echter niet de enige bewindspersoon die zich hieraan schuldig maakte. Ook collega-minister Cora van Nieuwenhuizen vond een nietszeggende Europa League-wedstrijd van Feyenoord belangrijker, dan een stevig debat over de plannen van het kabinet.

Of neem zijn optredens tijdens de coronacrisis. Grapperhaus zette tijdens de eerste golf een deel van de Nederlanders weg als “aso’s“. Vervolgens trad hij in het huwelijksbootje met zijn vriendin. Tijdens de bruiloft werden ongeveer alle coronamaatregelen aan de laars gelapt. Zo gaf Grapperhaus zijn schoonmoeder, ondanks de 1,5 meterregel, een dikke knuffel.

Als klap op de vuurpijl werd vorige week bekend dat ongeveer 65.000 persoonsgegevens van overheidsmedewerkers op straat zijn komen te liggen, als gevolg van een groot datalek. Volgens RTL Nieuws zou het gaan om namen, organisaties, soorten dienstverbanden, paspoortnummers, mailadressen, geboorteplaats- en datum, geslacht en nationaliteit. Vrijwel allemaal ambtenaren die werkzaam zijn voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Volgens Grapperhaus ligt de fout bij een ‘externe medewerker’. Classic Grapperhaus. Het ligt namelijk nooit aan hém. Altijd aan een ander. En dat terwijl hij als minister van Justitie en Veiligheid wel politiek verantwoordelijk is voor deze blunder.

Zou demissionair minister-president Mark Rutte niet ook gek worden van zoveel gedonderjaag?! Is het niet beter om Grapperhaus te bedanken voor zijn diensten en een geschikte opvolger voor hem te zoeken? Iemand die wél geschikt is voor deze functie en niet grossiert in blunders en uitglijders?! Aan stuntelaars op gezaghebbende posities hebben we niks. Wellicht wordt het eens tijd om ministers te selecteren op basis van kwaliteit. Het landsbelang gaat immers altijd boven het partijbelang, nietwaar?!

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post en volg ons op Twitter en Facebook.