Column: Henk Krol geeft het goede voorbeeld

Henk Krol. Bron: Screenshot YouTube/LHK Henk Krol. Bron: Screenshot YouTube/LHK

De verkiezingen zijn eindelijk ten einde. Het waren spannende dagen. Niet zozeer wie de grootste partij zou worden. Dat was namelijk op voorhand al duidelijk. De echte vraag was wie de tweede grootste partij van Nederland zou worden. Het CDA, D66 of toch de partij van Geert Wilders? Dat antwoord kwam woensdagavond. De avond dat Sigrid Kaag met haar D66 zegevierde. 

Daarna was de vraag welke kleine partijen erin zouden slagen de Tweede Kamer te bestormen. Er deden dan ook een recordaantal van 37 partijen mee aan deze verkiezingen. Uiteindelijk slaagden Volt, Bij1, BBB en JA21 van lijsttrekker Joost Eerdmans erin om zetels te bemachtigen. 

De grote vragen omtrent deze Tweede Kamerverkiezingen zijn inmiddels beantwoord. In dat kielzog is ook duidelijk geworden welke partijen het veld moeten ruimen. Zo zien we Femke Merel van Kooten-Arissen niet meer terug. Een groot verlies voor het Binnenhof. Een zeer erudiete politica met eigen principes, die altijd debatteerde op het scherpst van de snede. 

Ook Henk Krol zien we niet meer terug op het politieke toneel. Sinds de politicus met 50Plus erin slaagde om een plekje in de Tweede Kamer te bemachtigen, wist hij regelmatig het nieuws te halen. Vriend en Vijand zullen het erover eens zijn dat Henk Krol een kleurrijke verschijning op het Binnenhof was. 

Vrijdagavond was Henk Krol te gast bij Op1. Daar sprak de afwaaiende politicus openlijk over zijn gedwongen vertrek. Krol vertelde hoe hij na de verkiezingsuitslag een telefoontje kreeg van premier Mark Rutte. Dat telefoongesprek heeft hem goed gedaan, zo vertelde hij. Daarna kreeg hij de vraag wie hij het meest zal missen. Dat was het moment dat Krol de naam van PVV-leider Geert Wilders liet vallen. 

“Er zijn mensen waar je het inhoudelijk niet mee eens bent, maar waar je wel op de een of andere manier een band mee hebt. Zo hebben Geert Wilders en ik allebei op dezelfde middelbare school gezeten. Als wij met elkaar in de lift stonden, zongen wij samen Venlose carnavalsliedjes. Dat werd een soort traditie.”

En hier raakt Henk Krol een gevoelige snaar. Op het Binnenhof komt vaak voor dat politici elkaar voor de camera’s verafschuwen, vanwege de inhoud van hun politieke boodschap. Maar achter de schermen blijken ze het aardig met elkaar te kunnen vinden. 

Hoe anders is dat in de samenleving. Daar overheerst de polarisatie. Daar kan niet meer scherp gediscussieerd worden, zonder dat men het persoonlijk opvat. De landelijke politici hebben een unieke rol om deze polarisatie tegen te gaan. Debatteer op het scherpst van de snede, maar laat ook ruimhartig blijken dat achter de schermen regelmatig een biertje gedronken wordt met politieke tegenstanders. Hoe zichtbaarder dat wordt, hoe meer dat zal afstralen op de samenleving. Wellicht dat we op deze manier wel weer instaat zijn om naar elkaar te luisteren. 

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.