Column: Liane den Haan is verworden tot een nietszeggende zetelrover

Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus Liane den Haan. Bron: Screenshot YouTube/50Plus

Er lijkt definitief een einde te komen aan het politieke leven van 50Plus in de Tweede Kamer. Na jarenlange conflicten en interne intriges besloot partijleider Liane den Haan zetelroof te plegen. Ze zag een hernieuwde samenwerking met het huidige hoofdbestuur niet meer zitten. In een uitgelekte evaluatie sprak ze zelfs over pestgedrag, sabotage en intimidatie. Ze besloot het bestuur met gelijke munt terug te betalen en de enige zetel van 50Plus in haar eigen broekzak te stoppen.

Het interne gesodemieter bij 50Plus was echter al aan de orde van de dag, nog voordat Liane den Haan in deze slangenkuil stapte. Zo maakte toenmalig partijvoorzitter Geert Dales in 2020 kenbaar alle Kamerleden te willen vervangen, behalve voormalig fractievoorzitter Henk Krol. Mijns inziens maakte Dales hiermee duidelijk dat hij zijn Kamerleden een stelletje incapabele nietsnutten vond. Dit voornemen was uiteraard tegen het zere been van het hoofdbestuur. Dales clashte met partijoprichter Jan Nagel en ruimde uiteindelijk het veld.

Zowel Henk Krol als Geert Dales besloten 50Plus de rug toe te keren. In zijn afscheidsbrief haalde Krol hard uit naar zijn voormalige werkgever. Volgens hem zaten er te veel ego’s en baantjesjagers binnen de rommelpartij. Ook de partijcultuur stond Krol niet meer aan. “Daar wil ik niet langer bij horen. En als ik jullie was zou ik dat ook niet langer willen”, schreef hij destijds.

Liane den Haan volgde Henk Krol uiteindelijk op. Zij moest de gehavende partij weer uit het slop trekken en een goed verkiezingsresultaat neerzetten. In beide opzetten faalde ze echter schromelijk.

Den Haan lag namelijk binnen no time overhoop met Ellen Verkoelen, de toenmalige nummer drie op de kandidatenlijst. Daarnaast werd er ook regelmatig geruzied in de WhatsApp-groep van 50Plus, waar de gehele top tien van de partij inzat. Deze kwestie liep zelfs zo uit de hand dat het hoofdbestuur besloot de WhatsApp-groep op te heffen. Dat was volgens het bestuur blijkbaar de enige manier om deze kleuterklas in bedwang te houden.

Alle interne intriges kwamen regelmatig op straat te liggen en werden breed uitgemeten in de media. Deze negatieve aandacht had natuurlijk z’n uitwerking op verschillende opiniepeilingen. Volgens sommige peilingen stond de ouderenpartij vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen zelfs op nul Kamerzetels. Wonder boven wonder wist 50Plus alsnog één schamel zeteltje binnen te harken.

Daarmee was de kous echter niet af. Liane den Haan lag namelijk op ramkoers met haar eigen partijbestuur. Al snel bleek dat ze een hernieuwde samenwerking niet meer zag zitten. Ze zou na het partijcongres, waar een eventueel nieuw bestuur gekozen zou worden, besluiten over haar vertrek. Zo ver kwam het echter nooit.

Vorige week kondigde Den Haan namelijk aan, dat ze 50Plus definitief de rug toekeert. Ze besloot haar zetel mee te nemen, waardoor de ouderenpartij momenteel geen enkele Kamerzetel meer in bezit heeft. Naar eigen zeggen neemt Den Haan haar zetel mee, omdat ze ‘senioren een krachtige stem wil blijven geven’. Deze mevrouw is echter volstrekt de verkeerde persoon om dat te realiseren.

Liane den Haan is mijns inziens namelijk te nietszeggend. Ze heeft geen charisma, spreekt niet tot de verbeelding en haar verhaal lijkt onvoldoende voedingsbodem te hebben. Een klassiek voorbeeld van een grijze muis, zo u wil. Deze mevrouw overschat zichzelf schromelijk.

Door haar besluit om de enige Kamerzetel van 50Plus mee te nemen, staat ze inmiddels ook bekend als de ultieme zetelrover. En dat terwijl de geschiedenis ons leert dat de kiezer helemaal niets moet hebben van nietszeggende zetelrovers.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook