Coronapaspoort door Tweede Kamer gejast

De Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/NOS De Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/NOS

Nederland zit al een jaar opgescheept met de coronacrisis. Het land zit nog steeds opgesloten in een harde lockdown, er is een avondklok ingesteld en veel ondernemingen zijn nog altijd gesloten. Om dat te veranderen moet de samenleving weer opengegooid worden. Het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer overleggen regelmatig over hoe ze dit vorm willen gaan geven. Zo overwegen ze een coronapaspoort in te stellen. Tijdens het coronadebat van gister werd een motie die zo’n coronapaspoort moet bewerkstelligen door de Tweede Kamer heen geloodst.

Woensdagmiddag vond het zoveelste coronadebat plaats in de Tweede Kamer. Tijdens deze debatten wordt de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus besproken. Daarnaast worden met elkaar ideeën uitgewisseld over welke koers Nederland zou moeten varen. Nederland zit namelijk nog altijd opgesloten in een harde lockdown en opgescheept met een avondklok.

Alle politieke partijen zeggen dat ze zo snel mogelijk af willen van deze strenge regelgeving. Er is echter een grote discussie losgebarsten hoe deze doelstelling bereikt moet worden. De gevestigde orde zoekt z’n heil momenteel bij het zogeheten ‘coronapaspoort’. Mensen die zich hebben laten vaccineren kunnen met dit paspoort in de hand rekenen op meer vrijheden, zoals een bezoekje aan de bioscoop of het café.

Begin deze maand maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, duidelijk dat Europa bezig is met de ontwikkeling van zo’n coronapaspoort. Iedereen die de ‘Digital Green Pass‘ weet te bemachtigen, mag weer plaatsnemen in het vliegtuig om op vakantie te gaan. Vooral de zuidelijke lidstaten zijn hier een groot voorstander van. Zij hopen op deze manier weer meer toeristen te kunnen ontvangen. Het coronapaspoort moet nog wel officieel worden goedgekeurd.

Afgelopen maandag maakte het demissionaire kabinet bekend dat ook Nederland bezig is met de ontwikkeling van een coronapaspoort. De Haagse regentenkliek wil de Nederlandse samenleving op deze manier weer heropenen. Later op de dag voegde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) er nog eens aan toe dat hij ‘nul begrip‘ heeft voor mensen die zich niet willen laten vaccineren.

Het idee voor een coronapaspoort kan rekenen op een stevige portie kritiek. Zo is oppositieleider Geert Wilders een fel tegenstander van de huidige optie die momenteel op tafel ligt. “Ik ben geen voorstander van vrijheid onder voorwaarden of vrijheid wel voor de één of niet voor de ander”, zei Wilders tijdens het RTL Verkiezingsdebat. “Vaccineren, hoe belangrijk dat ook mag zijn, moet altijd vrijwillig en dus zonder dwang of drang. Ik ben faliekant tegen een vaccinatiebewijs waarbij mensen voordeeltjes krijgen of eerder naar buiten mogen.”

De PVV-leider krijgt bijval van jurist en filosoof Raisa Blommestijn. Zij is van mening dat een vaccinatiebewijs voor een tweedeling in de samenleving zal zorgen. “Ik ben vooral bang dat mensen die zich niet laten vaccineren uiteindelijk gedegradeerd worden tot tweederangsburgers”, zei ze bij radioprogramma Dit is de Dag. “Zo zal een groep mensen steeds meer uitgesloten worden van bepaalde diensten en daardoor van de rest van de samenleving.”

Ondanks deze valide tegenargumenten heeft de Tweede Kamer gisteravond toch ingestemd met de komst van zo’n coronapaspoort. D66-Kamerlid Rob Jetten diende tijdens het coronadebat een motie in die ervoor moet zorgen dat er zo snel mogelijk een coronapaspoort wordt ingevoerd. Een meerderheid van VVD, CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks en 50Plus hebben ingestemd met deze motie. PVV, FvD, ChristenUnie, SGP, DENK, PvdD en de individuele Kamerleden Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen stemden tegen deze motie.

Zowel in de Tweede Kamer als in de samenleving heersen enorme zorgen en twijfels over het coronapaspoort. Desalniettemin heeft de Tweede Kamer vlak voor de verkiezingen deze motie er doorheen gejast. Eerder gebeurde dat ook al bij de klimaatwet. Vlak voordat de nieuwe Eerste Kamer werd geïnstalleerd, werd de omstreden klimaatwet eventjes snel door de Senaat heen gejast.

Het is een tactische zet van de klassieke regentenkliek die momenteel het land besturen. Vlak voordat er een nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen, jast de huidige Tweede Kamer op de valreep nog een cruciale motie er doorheen die zij belangrijk vinden. Het is om onpasselijk van te worden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook