Coronavaccins onbruikbaar geworden na amateuristisch vervoer

Hugo de Jonge. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Hugo de Jonge tijdens persconferentie

Tientallen coronavaccins zijn onbruikbaar geworden omdat ze werden vervoerd door amateurs. Zo gingen meerdere vaccins in rook op nadat ze door elkaar waren geschud, omdat ze vervoerd werden door bijvoorbeeld de plaatselijke krokettenleverancier.

Het moge duidelijk zijn dat de vaccinatiestrategie van het demissionaire kabinet allerminst soepel verloopt. Nederland bungelt onderaan de lijstjes met aantallen gevaccineerde mensen, er was vertraging met de levering van het AstraZeneca-vaccin en ook de logistieke organisatie komt maar niet op gang.

Zo is vandaag gebleken dat meerdere coronavaccins moesten worden vernietigd, omdat ze op een ronduit amateuristische wijze werden vervoerd. Zo is het bijvoorbeeld van het grootste belang dat de vaccins goed gekoeld zijn. Als dat niet het geval is, dan worden de coronavaccins onbruikbaar. Ook mogen ze niet door elkaar worden geschud.

Het aantal vaccins is schaars en zo’n vaccin is ook nog eens uiterst breekbaar. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het vervoer van sommige vaccins zijn uitbesteed aan amateurs, zoals cateraars. Mariël van Dam, woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, kon haar ogen niet geloven na het zien van verschillende beelden op social media.

“Het is natuurlijk welwillend bedoeld, maar zo ga je niet met een kostbaar vaccin om”, legt ze uit in het Algemeen Dagblad. “Covid-vaccins zijn schaars, en als door problemen tijdens het vervoer vaccins niet meer bruikbaar zijn, dan is dat erg onwenselijk.”

Het is natuurlijk onbegrijpelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. De verklaring is volgens het AD, die onderzoek naar deze kwestie heeft gedaan, echter zeer eenvoudig. Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor het vervoer van de vaccins. ‘Er ligt een werkinstructie klaar van het RIVM, maar daar wordt niet in beschreven dat bedrijven ervaring moet hebben met het vervoer van geneesmiddelen’, zo valt er te lezen in deze krant. Zo kon het gebeuren dat tientallen coronavaccins uiteindelijk onbruikbaar zijn geworden vanwege amateuristisch vervoer.

Oppositieleider Geert Wilders heeft geen goed woord over voor dit amateurisme en pakt op Twitter ‘coronaminister’ Hugo de Jonge aan. Hij pleit zelfs voor de inzet van het leger bij de aanpak van deze logistieke operatie. “Hé koekenbakker @hugodejonge, kappen met die krokettenbakkers. Zet het leger in voor hulp bij logistiek, vervoer en distributie. Zij hebben er ervaring mee en kunnen dat als de beste!”

Het vervoer van coronavaccins door een plaatselijke krokettenbakker is natuurlijk niet te verkopen. Het is amateurisme van de bovenste plank. Hoe kan het zo zijn dat deze vaccins in handen zijn gevallen van amateurs?! Wel de mensen een avondklok opleggen en opsluiten in een ‘harde lockdown’, maar niet het vervoer van de vaccins uitsluitend overlaten aan professionals. Dit amateurisme kan in ieder geval de geschiedenisboeken in als de zoveelste blunder uit de huidige vaccinatiestrategie.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook