Coronavirus doet intrede in politiek Den Haag; ook Ollongren besmet

Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/D66 Kajsa Ollongren. Bron: Screenshot YouTube/D66

Het begint er steeds meer op te lijken dat het coronavirus politiek Den Haag ook letterlijk in een wurggreep houdt. Nadat eerder deze week bekend werd gemaakt dat staatssecretaris Mona Keijzer positief is getest op het virus, is verkenner Kajsa Ollongren de volgende bewindspersoon die met deze ziekte besmet is geraakt. De kabinetsformatie ligt hierdoor tijdelijk stil.

Het coronavirus slaat nog steeds wild om zich heen. De besmettingscijfers schieten weer door het dak, RIVM-baas Jaap van Dissel waarschuwt ons voor een vierde coronagolf en eventuele versoepelingen zitten er nog niet in. Al ruim een jaar zit Nederland opgescheept met deze nieuwe ziekte. Het coronavirus lijkt inmiddels ook voet aan de grond op het Binnenhof te hebben gekregen.

Uitgerekend op verkiezingsdag liet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten dat hij mogelijk besmet is geraakt met het coronavirus. Vlak na het stemmen kreeg de minister een melding van de coronamelder. Hij besloot direct in thuisquarantaine te gaan. “Zojuist kreeg ik een melding van CoronaMelder dat ik mogelijk in contact ben geweest met iemand die recent positief is getest. Gelukkig heb ik geen klachten. Ik ga in quarantaine en werk door vanuit huis. Zaterdag zal ik een test doen (of eerder als ik toch klachten krijg)”, zo meldde De Jonge destijds op Twitter.

Eerder deze week werd ook bekend dat Mona Keijzer besmet is geraakt met het coronavirus. Zij was afgelopen vrijdag als staatssecretaris van Economische Zaken aanwezig bij de ministerraad. Alle ministers waren bij deze vergadering aanwezig. “Ik ben positief getest op corona. Geen zorgen; ik voel mij goed. Uiteraard zit ik in thuisisolatie en doe ik dus de komende tijd mijn werk via de digitale weg”, schreef Keijzer op social media.

Nadat kenbaar was geworden dat Mona Keijzer besmet is geraakt met het coronavirus, liet Hugo de Jonge weten dat alle bewindslieden zich moeten laten testen op het virus. Volgens de bewindslieden die op de ministerraad aanwezig waren, is er onderling voldoende afstand van elkaar gehouden.

Toch is er opnieuw een nieuwe coronabesmetting bij een belangrijke politicus geconstateerd. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en tevens nieuwbakken verkenner Kajsa Ollongren is het volgende politieke kopstuk die het coronavirus heeft opgelopen. Na het horen van dit nieuws, verliet ze vanochtend halsoverkop het Binnenhof.

Annemarie Jorritsma, de andere verkenner, vindt dat de politieke kopstukken goed voor zichzelf moeten zorgen. “We moeten onszelf in acht nemen, net als de lijsttrekkers die bij ons op bezoek zijn geweest. Die moeten vijf dagen na het contact testen. Ik ook”, laat ze weten aan het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant zijn andere bewindspersonen, zoals Van Engelshoven, Broekers-Knol, Slob, Bijleveld, Grapperhaus, Knops, Hoekstra, Van ‘t Wout, Kaag en Schouten en premier Mark Rutte, inmiddels negatief getest op het coronavirus.

Door de besmetting van Kajsa Ollongren, ligt de kabinetsformatie momenteel stil. De nasleep van het coronavirus kan langdurig en hevig zijn. Nederland gaat echter nog altijd gebukt onder de gevolgen van de coronacrisis. In dat kader lijkt het mij beter om een vervangende verkenner aan te stellen, zodat de formatie alsnog doorgang kan vinden. Het klinkt hard, maar Nederland kan tijdens deze crisis niet onbestuurbaar blijven.

Update

Inmiddels heeft de NOS gemeld dat het demissionaire kabinet na de besmetting van Kajsa Ollongren heeft besloten, om de ministerraad voortaan digitaal plaats te laten vinden.

Update

Zojuist is bekend geworden dat beide verkenners, zowel Ollongren als Jorritsma, hun functie neerleggen. Later vandaag verschijnt een artikel op The Politics Post hierover.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook