Crowdfunding van GeenStijl voor Maaike passeert de 100.000 euro

Maaike. Bron: Screenshot YouTube/Omroep Brabant Maaike

Na de heftige rellen in Den Bosch werden meerdere winkels geplunderd en vernield. Zo ook de Primera van Maaike. Notabene op haar verjaardag trof ze haar winkel kort en klein geslagen aan. Haar verhaal heeft GeenStijl doen besluiten om een crowdfunding op te zetten. De teller is inmiddels de ton al gepasseerd.

Verschillende steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven waren de afgelopen dagen slachtoffer van heftige rellen. Een tornado aan vernielingen en plunderingen waren het gevolg van de rellen. Meerdere ondernemers troffen hun winkel kort en klein geslagen aan.

Ook in Den Bosch hebben zich deze week heftige rellen afgespeeld. Ook daar werden winkels geplunderd. Zo ook de Primera van Maaike. Van de een op de andere dag zag de Brabantse onderneemster haar winkel in puin liggen. “Het is gewoon terreur”, reageerde ze emotioneel bij Omroep Brabant. “Dit kan niet. Dit moet stoppen.”

Omroep Brabant was echter niet de enige pers die dinsdag aanwezig was bij de winkel van Maaike. Bijna de gehele landelijke pers stond uiteindelijk bij haar op de stoep. Diezelfde avond zat Maaike ook nog bij Jinek aan tafel om de zaak verder toe te lichten. “Alle ruiten lagen eruit. Ze hebben alles vernield en stukgetrokken. Ze hebben ook spullen meegenomen, zoals luxe aanstekers. Dit is gewoon regelrechte terreur.”

Het aangrijpende verhaal was voor de kanjers van GeenStijl de aanleiding om een heuse crowdfunding op te zetten. Binnen een paar uur stond de teller al op ruim 30.000 euro. Gisteravond tikte de teller zelfs 73.000 euro aan. Eva Jinek deelde deze tussenstand in de uitzending met Maaike, die daar zichtbaar emotioneel door werd.

“Ik had mijzelf voorgenomen om heel sterk te zijn, ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Wij zijn vandaag zo verrast door zoveel mensen die ons een warm hart toedragen. Je ziet raddraaiers die alles in je winkel hebben stukgemaakt, maar daarna zie je ook in wat voor fijn land wij leven. Ik wil bij deze iedereen bedanken die voor ons klaarstaat.”

Vandaag is er nog meer heugelijk nieuws te melden. De teller van deze crowdfunding is inmiddels de 100.000 euro gepasseerd. Sterker nog, volgens de recente cijfers staat het bedrag op 115.000 euro. En volgens GeenStijl loopt de teller nog steeds door.

Het geld is uiteraard bestemd voor de heropbouw van haar vernielde winkel. Mocht Maaike te veel geld ontvangen dan geeft ze het overige deel aan een noodfonds, zegt ze vandaag tegenover Omroep Brabant.

“Ik heb gelukkig een verzekering en krijg heel veel hulp ook van leveranciers en zo. Dus ik heb dat geld niet allemaal nodig. Ik weet niet hoe dat allemaal moet, maar het geld dat overblijft komt in een stichting of een fonds om andere Bossche ondernemers te helpen die mogelijk geen verzekering hebben die de schade dekt. Ik geef alles wat ik niet nodig heb met een warm hart door aan andere mensen.”