D66 Dordrecht doet voorlopig niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen

D66-leider Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 D66-leider Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

Het is schering en inslag bij D66 in Dordrecht. De lokale fractie van de partij lijkt in tweeën te zijn gesplitst. Raadsleden Osman Bosuguy en Ahmet Polat besloten namelijk hun fractie de rug toe te keren, nadat er discriminerende teksten tegen hen werden geuit. Deze zorgwekkende kwestie is nog altijd niet opgelost. Het landelijke bestuur heeft inmiddels zelfs besloten dat de lokale D66-fractie niet deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. 

Het is hommeles bij D66 in Dordrecht. De lokale fractie van de liberale partij wordt verscheurd door interne strubbelingen. In 2018 deed raadslid Osman Bosuguy zijn verhaal over discriminatie binnen de D66-fractie. De Turkse Dordtenaar werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar met voorkeursstemmen gekozen in de gemeenteraad. Vrij snel daarna barstte de dom. Volgens het Algemeen Dagblad werden achter de schermen discriminerende teksten tegen hem geuit.

In een televisieprogramma deed Osman Bosuguy een boekje open over zijn ervaringen, terwijl hij dat niet vooraf had aangekondigd bij de rest van de D66-fractie. Raadsleden Dirk Loekemeijer en Paul Tiebosch wilden als reactie hierop hem uit de fractie zetten. D66’er Ahmet Polat koos echter de kant van Bosuguy, waardoor de voltallige fractie in tweeën werd gesplitst.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Vorige maand was Osman Bosuguy te gast bij Nieuwsuur, waar ook D66-leider Sigrid Kaag bij aanwezig was. Tijdens de uitzending confronteerde Bosuguy de kersverse fractievoorzitter met zijn verhaal. Kaag toonde betrokkenheid. Ze deed Bosuguy de toezegging dat er hard zou worden opgetreden tegen discriminatie binnen haar eigen partij.

Deze toezegging heeft duidelijk nog niet het gewenste effect bereikt. Vandaag werd namelijk duidelijk dat D66 niet zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft het landelijke partijbestuur dit weekend besloten. De interne strubbelingen zijn gewoonweg nog te groot. Pas als alle neuzen dezelfde kant op staan, is er nog een kans dat D66 in Dordrecht mee zal doen aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Simone Filippini, de lokale voorzitter van D66, moet voor 1 juni met een plan komen waarin beschreven staat hoe haar fractie het onderlinge wantrouwen zal gaan herstellen. “Er spelen kennelijk nog dingen uit het verleden die nu aan de oppervlakte komen. Daar moeten we wat mee. We willen er als bestuur alles aan doen om mensen bij elkaar te brengen, maar dat kan alleen als iedereen eerlijk is over zijn emoties. Pas dan kun je de problemen oplossen”, zegt Filippini tegen het AD.

Deze zorgwekkende kwestie is voor Sigrid Kaag de ultieme kans om haar ‘ware leiderschap’ tentoon te spreiden. Als de nieuwbakken D66-leider er niet in slaagt om discriminatie uit haar eigen partij te weren, dan blijken haar woorden van ‘nieuw leiderschap’ geen knip voor de neus waard te zijn. Hopelijk zal D66 er wél in slagen om deze brandende kwestie op te lossen. We zijn discriminatie tenslotte liever kwijt dan rijk.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook