D66 en PvdA slaan stembusakkoord met GroenLinks af

Jesse Klaver aan het werk in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks Jesse Klaver aan het werk in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/GroenLinks.

De PvdA en D66 hebben de uitgestoken hand van Jesse Klaver afgewezen. De fractievoorzitter van GroenLinks pleitte voor een ‘progressieve alliantie’ en wilde bepaalde onderwerpen tussen deze partijen vastleggen in een stembusakkoord. Zowel Sigrid Kaag als Lilianne Ploumen voelen hier echter niets voor.

De linkse partijen hebben sterk de neiging om krampachtig de samenwerking met elkaar te zoeken. Zo besloten GroenLinks en de Partij van de Arbeid (PvdA) eind vorig jaar om weer een nieuwe ‘alliantie’ te smeden. Ze maakten kenbaar dat ze niet zonder elkaar zullen plaatsnemen in een nieuw kabinet. De PvdA regeerde tussen 2012 en 2017 samen met de VVD van Mark Rutte. Tijdens de verkiezingen van 2017 rekende de kiezer genadeloos met deze partij af. Van de 38 Kamerzetels bleven er slechts negen over. Een historische nederlaag voor de PvdA.

Dat hebben andere linkse partijen ook gezien. Zij willen zo’n afgang natuurlijk voorkomen. “We hebben onze lessen geleerd, dat waren best wel dure lessen”, zei toenmalig fractievoorzitter Lodewijk Asscher daarover in het Algemeen Dagblad. Om dat statement kracht bij te zetten besloten de twee ‘progressieve’ partijen om niet zonder elkaar plaats te nemen in een nieuw kabinet. “Wij willen alleen in een kabinet met andere linkse partijen, in ieder geval de PvdA”, zo maakte GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver duidelijk. “Bij voorkeur samen meedoen. En als dat niet lukt, doe je samen niet mee.”

Tijdens deze verkiezingen doet Jesse Klaver opnieuw een handreiking naar de andere ‘progressieve’ partijen. Hij is van mening dat de linkse partijen opnieuw de samenwerking met elkaar moeten aangaan. “Wat het belangrijkste is, is dat progressieve partijen gaan samenwerken. Probleem vier jaar geleden was dat we elkaar niet hebben vastgehouden. Dat wil ik nu wel”, zei hij deze week bij het AD.

Dit keer gaat Klaver echter een stapje verder in zijn samenwerkingsdrift. Zo gaf de fractievoorzitter van GroenLinks in een interview met de Volkskrant aan, dat er een ‘progressieve alliantie’ moet komen, in het bijzonder met de PvdA. Zo wilde Klaver een stembusakkoord in het leven roepen om bepaalde afspraken vast te leggen over onderwerpen als de klimaatcrisis, een verhoging van het minimumloon en meer geld richting het onderwijs.

D66 en de PvdA voelen echter niks voor zo’n stembusakkoord en besloten op dit punt de uitgestoken hand van Jesse Klaver af te wijzen. Zo wil D66 op eigen kracht campagne voeren. “Wij geloven niet dat het goed is voor Nederland als de politiek nu in blokken tegenover elkaar gaat staan. Daar heeft niemand iets aan in deze crisistijd. Wij gaan op eigen kracht naar de kiezer. En daarna willen we samenwerken voor alle Nederlanders in een zo progressief mogelijk kabinet”, reageerde D66-lijstrekker Sigrid Kaag.

De PvdA voelt er al helemaal niks voor om met het D66 van Sigrid Kaag in zee te gaan. Volgens Ploumen zijn de verschillen gewoonweg te groot. “Bijvoorbeeld als het gaat om het beteugelen van de stijgende huren, het stevig aanpakken van van huisjesmelkers en eerlijke belastingen voor miljonairs en multinationals”, zo laat een woordvoerder namens Lilianne Ploumen weten. De PvdA zegt wel het liefst een kabinet te vormen met GroenLinks of de SP. Weten we dat ook weer als we halverwege maart onze stem in het stemhokje mogen uitbrengen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!