D66 en PvdD krijgen geldinjectie van miljardair

Sigrid Kaag tijdens D66-campagnefilmpje. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag tijdens D66-campagnefilmpje. Bron: Screenshot YouTube/D66

D66 en de Partij voor de Dieren zijn flink met de neus in de boter gevallen. Deze twee partijen hebben namelijk een forse geldinjectie gekregen van een Nederlandse miljardair. Ondernemer Steven Schuurman besloot in totaal een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro aan deze partijen te doneren, omdat hij klimaatverandering een belangrijk thema vindt.

Voor alle politieke partijen is geld belangrijk. Zonder geld is het immers niet mogelijk om een grootschalige verkiezingscampagne uit de grond te stampen. Denk hierbij aan spotjes op televisie, reclame op het internet en de talloze verkiezingsposters die in elke stad worden opgehangen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ontelbare flyers die door de brievenbussen worden geduwd.

Een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor een politieke partij is het lidmaatschapsgeld. Leden betalen de desbetreffende politieke partij om lid te zijn. Hoe meer leden een politieke partij aan zich weet te binden, hoe meer geld dat oplevert. Lidmaatschapsgelden zorgen in Nederland bijna voor de helft van alle inkomsten van politieke partijen. Naast lidmaatschapsgelden zijn ook subsidies en giften een inkomstenbron.

Vandaag werd duidelijk dat vooral D66 en de Partij voor de Dieren veel baat hebben bij giften. Zo hebben deze twee partijen een flinke geldinjectie gekregen van miljardair Steven Schuurman. Deze ondernemer vindt klimaatverandering een groot probleem en heeft besloten om D66 en de PvdD een flinke zak met geld over te maken. Zo kreeg de partij van lijsttrekker Sigrid Kaag een bedrag van 1 miljoen euro in de schoot geworpen. De PvdD kreeg 350.000 euro overgemaakt.

“De klimaatcrisis is een van de grootste issues die op de mensheid afkomen. Er is haast bij goed klimaatbeleid, vind ik. Dat voelen heel veel mensen. Toevallig heb ik een paar bedrijven opgebouwd waaruit veel vermogen is vrijgekomen. Als je meer geld hebt dan je nodig hebt, ligt er een opdracht iets terug te doen, vind ik. Dit is mijn manier”, verklaart Schuurman zijn gulle gift in dagblad Trouw.

Toch wekte het enorme bedrag in eerste instantie argwaan bij D66. De partij van Sigrid Kaag besloot een bedrijfsrecherche in te schakelen bij het zien van dit enorme bedrag. D66 wilde zeker weten dat er ‘geen tegenprestatie’ van de gulle gever werd verwacht. Dat was volgens de bedrijfsrecherche niet het geval, waarna D66 het geld heeft aangenomen.

Nu zullen er ongetwijfeld lieden zijn die met hun wenkbrauwen fronsen bij het zien van dit waanzinnige bedrag. Maar als deze geldinjectie volledig volgens de regels is verlopen, dan heeft Steven Schuurman gewoon het recht om dit bedrag te doneren aan een partij naar keuze. Gelukkig geeft een flinke zak met geld echter geen enkele garantie op een goede verkiezingsuitslag.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook