D66-Europarlementariër wil sancties tegen Nederland: ‘Ik vond dat ik dit moest doen’

Samira Rafaela. Bron: Screenshot YouTube/Renew Europe Samira Rafaela.

De toeslagenaffaire krijgt mogelijk nog een Europees staartje als het aan D66-Europarlementariër Samira Rafaela ligt. Volgens haar is er sprake van ‘institutioneel racisme’. Ze spreekt de wens uit dat de Europese Commissie een strafprocedure tegen Nederland begint.

De toeslagenaffaire heeft er behoorlijk ingehakt. Het kabinet Rutte III is op dit dossier zelfs gevallen. Ouders die een fout maakte bij het invullen van de kindertoeslag, werden zonder pardon op een zwarte lijst gezet en weggezet als fraudeur. Dit gebeurde vanwege een grootschalige fraudejacht die door de Belastingdienst zou zijn ingezet.

Mensen met een dubbel paspoort werden vaak extra gecontroleerd. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen deze gegevens echter nooit een rol spelen bij de beoordeling of iemand wel of geen recht heeft op kindertoeslag. Duizenden ouders kwamen financieel in zwaar weer terecht door deze affaire. Ze moesten het hele bedrag terugbetalen, wat resulteerde in meerdere schulden.

De toeslagenaffaire kwam aan het licht door Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP). Zij hebben zich volledig vastgebeten in dit dossier en opende hiermee de beerput. Politici als Lodewijk Asscher (PvdA) en minister Eric Wiebes (VVD) besloten hun conclusies te trekken en het politieke toneel te verlaten.

Voor Europarlementariër Samira Rafaela (D66) is de kous daarmee echter niet af. In een brief die ze stuurde naar drie Eurocommissarissen, maakt ze kenbaar dat ze graag een strafprocedure tegen Nederland wil zien, vanwege ‘institutioneel racisme’. “Dat is niet alleen in strijd met artikel 1 van onze Grondwet, maar ook in strijd met EU-verdragen en -regels”, zegt ze daarover in het Parool. “Ik wil dat Nederland op de vingers wordt getikt en de consequenties ervaart. Ik wil voor het maximale gaan.”

Daarbij spaart ze ook haar eigen partij D66 niet. D66 droeg de afgelopen vier jaar regeringsverantwoordelijkheid af en wordt daardoor als medeverantwoordelijk gezien voor de toeslagenaffaire. Lijsttrekker Sigrid Kaag was minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in dat kabinet. Rafaela is dan ook verre van hypocriet. “Als politica en gezien mijn eigen ervaringen met discriminatie vind ik het onuitstaanbaar dat mijn eigen lidstaat zich hier schuldig aan maakt. Dat geldt ook voor mijn partij. Juist omdat het om Nederland gaat, vond ik dat ik dit moest doen.”

En hier heeft Samira Rafaela dan ook het grootste gelijk van de wereld. Er zijn grove fouten gemaakt tijdens de toeslagenaffaire. Duizenden ouders is ‘ongekend onrecht’ aangedaan, zo concludeerde ook de parlementaire commissie die de affaire onderzocht. Er lopen echter nog onderzoeken naar discriminatie bij de Belastingdienst. Mochten deze onderzoeken concluderen dat daar wel degelijk sprake van is geweest, dan is het niet meer dan normaal en gerechtvaardigd dat de verantwoordelijken stevig op z’n vingers worden getikt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook