D66-prominent: ‘D66 wordt een machtspartij’

Partijprominent Jan Terlouw. Bron: Screenshot YouTube/D66 Partijprominent Jan Terlouw. Bron: Screenshot YouTube/D66

Partijprominent Jan Terlouw vindt dat D66 definitief een machtspartij is geworden. Volgens de voormalige politicus wordt dat beeld bevestigd door de benoeming van Vera Bergkamp als nieuwe Kamervoorzitter. D66-Kamerlid Joost Sneller is het echter niet met Terlouw eens.

D66 hoort definitief bij de Haagse regentenkliek. Dat zeggen verschillende partijprominenten in het Algemeen Dagblad. Na de aanstelling van Vera Bergkamp als nieuwe Kamervoorzitter, hoort de partij van Sigrid Kaag officieel bij het Haagse meubilair. Dat het D66-Kamerlid door de Tweede Kamer gekozen zou worden als nieuwe voorzitter, kwam echter niet geheel uit de lucht vallen. Op de vooravond van de verkiezingen gaf D66-fractievoorzitter Sigrid Kaag toe met VVD-leider Mark Rutte gesproken te hebben over de kandidatuur van Vera Bergkamp.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Schande, zo vond PVV-leider Geert Wilders. “Terwijl de VVD geen eigen kandidaat heeft, gaat u toch even naar de heer Rutte toe om te zeggen dat jullie een nieuwe kandidaat hebben. Dat stinkt mevrouw Kaag. U beïnvloedt hiermee de procedure”, zo foeterde hij in de Tweede Kamer. Na afloop van het debat lichtte Wilders zijn woorden toe bij Ongehoord Nederland. “We zullen zien of ze een goede Kamervoorzitter is, maar er is natuurljk wel een half corrupt spel gespeeld waardoor ze heeft gewonnen. Dat is niet eerlijk, aangezien de andere twee kandidaten hierdoor geen schijn van kans hebben gehad.”

Desondanks werd Vera Bergkamp met een overweldigende meerderheid gekozen als Kamervoorzitter. Al tijdens de eerste stemronde rekende ze af met concurrenten Martin Bosma (PVV) en Khadija Arib (PvdA). Nog nooit werd een D66’er gekozen als voorzitter van de Tweede Kamer. Volgens partijprominent Jan Terlouw is haar benoeming dé bevestiging dat D66 is doorgedrongen tot de gevestigde orde. “D66 wordt een machtspartij. We zitten helemaal in het systeem”, zegt hij tegen het AD.

Kamerlid Joost Sneller deelt de analyse van Jan Terlouw echter niet. “Door de versplintering van het politieke landschap zie je dat de alleenheerschappij van de grote drie (VVD, CDA, PvdA) een beetje verdwijnt”, zegt Sneller tegenover dezelfde krant. “Er wordt bij benoemingen meer naar de merites gekeken, in plaats van naar de partijkleur. Daardoor zie je nu een brede afspiegeling dan vroeger.”

Ieder weldenkend mens met ogen in z’n kop zal echter de analyse van Jan Terlouw delen. Natuurlijk is D66 definitief bij de Haagse regentenkliek gaan horen. Dat is ook niet meer dan verdiend, aangezien de partij er hard voor heeft moeten werken. Het oogsten kan beginnen. D66 kan nu de vruchten plukken van het jarenlang aanschurken tegen de macht. Die kan de partij die is opgericht om het gehele politieke systeem op te blazen in hun zak steken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook