D66-prominent vrijgepleit van MeToo-aantijgingen

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

Partijprominent Frans van Drimmelen (D66) is door een extern onderzoeksbureau vrijgepleit van alle MeToo-aantijgingen die zijn gedaan aan zijn adres. Eind vorig jaar kwam hij in opspraak, nadat een anonieme blogger haar verhaal deed en op internet zette. Wel geeft het onderzoek aan dat er in sommige gevallen geen sprake was van een ‘veilige omgeving’ binnen de partij, voor melders van seksuele intimidatie.

Eind vorig jaar raakte D66 in opspraak door een vermeend MeToo-schandaal.  Frans van Drimmelen, die geldt als een belangrijke lobbyist en strateeg, kwam in opspraak omdat hij veelal vrouwen zou ‘intimideren’ en ‘manipuleren’.

Een anonieme blogger deed haar verhaal op een forum. De Telegraaf tikte het verhaal op. In het stuk schreef de blogger onder meer dat Frans van Drimmelen ‘een vervelend mannetje’ begon te worden. “Hij wilde meer op relationeel en seksueel vlak. Ik niet. Vervolgens kon ik het vergeten met mijn ambities in de partij.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.

Van Drimmelen reageerde in hetzelfde stuk van de Telegraaf direct op de aantijgingen. Hij ontkende in alle toonaarden. “Een anoniem artikel schetst een situatie en doet insinuaties waarin ik mij absoluut niet herken. Los van mijn persoonlijke emotie, vind ik het verschrikkelijk dat deze berichtgeving organisaties raakt zoals D66 en ons adviesbureau; omgevingen waar we grensoverschrijdend gedrag niet tolereren.”

Ook partijleider Sigrid Kaag trok zich deze berichten aan. D66 schakelde een onafhankelijk bureau in die deze hele situatie moest onderzoeken. Dat onderzoek is momenteel afgerond. Frans van Drimmelen wordt door dat onderzoek vrijgepleit van alle aantijgingen. “Het onderzoek heeft wellicht langer geduurd dan we hadden gehoopt, maar grondigheid en zorgvuldigheid zijn hier van het grootste belang”, zegt Kaag in de Telegraaf.

Desalniettemin plaatst het rapport van onderzoeksbureau BING een aantal kritische kanttekeningen. Zo is er toch sprake van een ‘onveilige omgeving’ binnen de partij. Volgens het onderzoek zijn er negen mensen die MeToo-ervaringen hebben gehad binnen D66. ‘Zo was er in sommige gevallen sprake van een machtsverhouding met de dader, of vreesden klagers voor de gevolgen voor hun verdere carrière binnen de partij’, zo valt te lezen in de Telegraaf.

En dus is er allerminst reden voor een feestje binnen D66. Het getal van negen moet natuurlijk terug worden gebracht naar nul. Het is natuurlijk goed dat er onderzoek is gedaan naar deze kwestie en dat er nu een conclusie op tafel ligt. Maar het is natuurlijk van de gekke dat melders van seksuele intimidatie in sommige gevallen niet op een ‘veilige omgeving’ konden rekenen. Er is dus werk aan de winkel voor D66 om dit probleem op te lossen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.