D66 stelt intern onderzoek in naar Kamerlid Sidney Smeets

D66-Kamerlid Sidney Smeets. Bron: Screenshot YouTube/D66 D66-Kamerlid Sidney Smeets. Bron: Screenshot YouTube/D66

D66 start een intern onderzoek naar Sidney Smeets. Het nieuwbakken Kamerlid wordt sinds gisteravond door verschillende jongemannen ervan beschuldigd ‘ongepaste berichten‘ naar hen gestuurd te hebben. Op Twitter deelden de mannen hun ervaringen. Dat deden ze onder meer door screenshots van de gesprekken te openbaren.

D66 lijkt te worden overspoeld door politieke rellen. Het MeToo-onderzoek naar Frans van Drimmelen is nog maar net afgerond of het volgende onderzoek dient zich alweer aan. Gisteravond openbaarden verschillende jongemannen op social media benaderd te zijn door nieuwbakken Kamerlid Sidney Smeets. De berichten die zij van Smeets ontvingen zouden volgens hen seksueel getint zijn. Sommigen van hen beweerden destijds minderjarig te zijn geweest. Op Twitter werden vervolgens verschillende screenshots van de gesprekken gedeeld.

Sidney Smeets wordt momenteel beschuldigd van seksuele intimidatie en grooming. D66 heeft zojuist bekend gemaakt een intern onderzoek te starten naar het gedrag van het kersverse Kamerlid. Het onderzoeksteam gaat alle beschikbare informatie verzamelen ‘om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag’. In de naar buiten gebrachte verklaring zegt Smeets zich van de prins geen kwaad bewust te zijn. Het Kamerlid zegt daarnaast alle medewerking te verlenen.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

“Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.”

Ook partijleider Sigrid Kaag heeft inmiddels op de kwestie gereageerd. “Laat ik duidelijk zijn: in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus. Daarbij is zorgvuldigheid gepast, voor de persoonlijke veiligheid van eenieder die betrokken is. Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.” Waarvan akte.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.