D66’er Vera Bergkamp nieuwe Kamervoorzitter: ‘Heel eervol’

Nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Bron: Screenshot YouTube/SGP Nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Bron: Screenshot YouTube/SGP

Vera Bergkamp is vandaag gekozen als nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Voor de aankomende vier jaar mag zij de plenaire debatten in goede banen leiden. Met een overweldigende meerderheid gaf het D66-Kamerlid haar concurrenten het nakijken. Oppositieleider Geert Wilders is minder enthousiast. 

Het was een lange dag in politiek Den Haag. De Tweede Kamer heeft de hele dag gedebatteerd over het Kamervoorzitterschap. Vandaag zou eindelijk de knoop worden doorgehakt wie zich voor de komende vier jaar Kamervoorzitter mag noemen. Voordat hierover zou worden gestemd, kregen alle politieke partijen de kans om vragen te stellen aan de drie kandidaat-Kamervoorzitters.

Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV) en Vera Bergkamp kregen honderden vragen op zich afgevuurd. De drie kandidaten namen uitgebreid de tijd om alle vragen te beantwoorden. Het resultaat hiervan was dat het debat ruim zeven uur in beslag nam. Na oneindig gekissebis over de functie van Kamervoorzitter, werd in de namiddag de eerste stemronde georganiseerd.

Tijdens deze stemronde zou duidelijk worden welke kandidaat als eerste het veld moest ruimen. Tenzij een van de kandidaten direct een Kamermeerderheid zou weten te bemachtigen. In dat geval van staat de uitslag direct vast. Het overkwam Vera Bergkamp. Van de 139 geldig uitgebrachte stemmen, gingen er 74 naar het D66-Kamerlid. “Heel eervol”, reageerde Bergkamp na de definitieve einduitslag.

“Het eerste wat ik wil doen is de informatiepositie van de Tweede Kamer versterken. Dat zal tijd kosten. Ik laat dit eerst de komende dagen op mij inwerken. Daarna zal dit een van de grootste opdrachten zijn samen met de verhuizing van de Tweede Kamer”, vertelde de kersverse Kamervoorzitter tegenover RTL Nieuws.

PVV-leider Geert Wilders is minder enthousiast. Gistermiddag debatteerde de oppositieleider met Sigrid Kaag. De D66-fractievoorzitter liet zich ontvallen dat er met de VVD gesproken is over de kandidatuur van D66. “U beïnvloedt de hele procedure. Dit stinkt, mevrouw Kaag”, foeterde een furieuze Geert Wilders. Voor hem is het dan ook geen verrassing dat Vera Bergkamp zich voor de komende vier jaar Kamervoorzitter mag noemen.

“We zullen zien of ze een goede Kamervoorzitter is, maar er is natuurljk wel een half corrupt spel gespeeld waardoor ze heeft gewonnen. Dat is niet eerlijk, aangezien de andere twee kandidaten hierdoor geen schijn van kans hebben gehad”, evalueerde Wilders bij Ongehoord Nederland.

Het geheimzinnige telefoongesprek tussen Sigrid Kaag en Mark Rutte heeft in ieder geval alle schijn van achterkamertjespolitiek opgewekt. Eén belletje naar Rutte en je kostje is gekocht, zo lijkt het. En dat terwijl de politieke kopstukken bezweren te willen breken met deze verziekte vergadercultuur. Ze bakken er bijzonder weinig van. Business as usual.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook