Debat over ‘Build Back Better’ gecanceld; debat over immigratiepact vooruitgeschoven

Thierry Baudet in debat. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet.

Eerder deze week vroeg Kamerlid Henk Krol een debat aan over Build Back Better. Steun voor dat debat kreeg hij niet. Krol moest genoegen nemen met slechts een brief. Gister vroeg ook Thierry Baudet een Kamerdebat aan. Hij wilde discussiëren over het immigratiepact. Ook zijn initiatief werd verworpen.

Als je een onderwerp in de Tweede Kamer wil bespreken, moet je als politicus een debat aanvragen. Daarvoor moet je voldoende steun krijgen van andere partijen. Meestal is dat slechts een formaliteit. Het feit wil echter dat er twee debatten niet gevoerd gaan worden, omdat er onvoldoende steun voor blijkt te zijn. 

Het eerste debat wat niet doorging zou gaan over Build Back Better. Kamerlid Henk Krol vroeg dit debat aan. Grote wereldleiders als Joe Biden (Verenigde Staten) en Justin Trudeau (Canada) namen deze term al eens in de mond. Ook minister-president Mark Rutte gebruikte deze term enkele maanden geleden in een videoboodschap voor de Verenigde Naties. Krol wilde van de premier weten wat deze term precies inhoudt, wat de oorsprong ervan is en wat de eventuele gevolgen ervan kunnen zijn. Hij kreeg echter te weinig steun van de overige partijen, waardoor er geen debat over dit onderwerp wordt georganiseerd. 

En ook gister werd er een debat gecanceld. Of preciezer gezegd: vooruitgeschoven tot na de verkiezingen. FVD-voorman Thierry Baudet vroeg een debat aan over het beruchte immigratiepact. Hij wilde een debat over dit onderwerp, voordat de Kamer met reces zou gaan. ‘De kiezer heeft er recht op om te weten waar alle partijen staan omtrent dit onderwerp’, formuleerde hij vanaf het spreekgestoelte. Zijn voorstel om voor het reces hier een debat over te houden werd eveneens verworpen. 

Waar de hoge heren uit politiek Den Haag over willen discussiëren moeten ze zelf weten. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat bepaalde debatten niet gevoerd worden, omdat de timing daarvan voor een aantal politieke partijen niet naar wens is. Het is geen geheim dat het debat omtrent immigratie al jaren enorm gevoelig ligt. Maar ervan weglopen en over de verkiezingen heen tillen, is mijns inziens niet wenselijk. Het is inderdaad van groot belang dat de kiezer weet waar de verschillende partijen staan omtrent dit onderwerp. Vóór de verkiezingen, welteverstaan. Dat komt namelijk het democratisch proces ten goede. En dat is toch iets waar we allemaal voorstander van zijn, nietwaar?!

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook